Nagyvilág

Sok rendőrt bántottak Belfastban

Belfast-osszecsapasok(210x140)(1).jpg (belfast)
Belfast-osszecsapasok(210x140)(1).jpg (belfast)

Huszonhat rendőr megsebesült szombatra virradóra az északír fővárosban, Belfastban kirobbant összetűzésekben - közölte a Sky News brit hírtévé.

A beszámoló szerint akkor tört ki rendbontás, amikor a rendőrök megpróbálták útját állni a Nagy-Britanniához tartozást támogató protestáns unionisták tömegének, akik a katolikusok menetét akarták megzavarni, feltartóztatni Belfast egyik főútján. A katolikusok az észak-írországi elszakadási küzdelmek egyik szimbolikus dátumáról, 1971. augusztus 9-éről akartak megemlékezni: ekkor kezdődtek a bírói ítélet nélküli internálások a tartományban.

A rendőrség arra törekedett, hogy a két tömeg ne találkozzon egymással. A fiatal protestánsok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket, ők pedig gumilövedékekkel és vízágyúkkal válaszoltak. 

26 rendőr megsérült, közülük ötöt kórházba vittek. Megsebesült két civil is, a tiltakozók több járművet megrongáltak.

Az észak-írországi rendezési folyamat fordulópontja a megbékélésről kötött 1998-as nagypénteki egyezmény volt, ám ezután is még csaknem egy évtizedig tartott, mire tényleges áttörést sikerül elérni. Ez 2007-ben történt, amikor a legnagyobb katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról.

Az IRA három évtizedes terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is legalább háromezer halálos áldozata volt, köztük hétszáz brit katona.

Jelenleg a brit fennhatóságot pártoló protestáns, illetve az ír sziget egyesítéséért küzdő republikánus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és egykori ádáz ellensége, az IRA politikai szárnyának tekintett katolikus Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik