Nagyvilág

Hírszerző fotózta a polgármestert

csikszereda-varoshaza(960x640)(1).jpg (csíkszereda, )
csikszereda-varoshaza(960x640)(1).jpg (csíkszereda, )

A román hírszerzés megerősítette, az ő alkalmazottját „fogta el” Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester, mert hetek óta megfigyelte őt.

Sorin Savat, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője elmondta: az illető valóban az ő alkalmazottjuk, de szabadidejében volt egy közterületen, ahol a saját mobiltelefonját használta fényképezésre, és nem teljesített semmilyen hivatali megbízatást – írja a Romania libera című román napilap.

A polgármester a saját elmondása szerint szombaton üldözőbe vette az utcán a férfit, miután az többször lefényképezte őt. A hírszerző elesett, a polgármester utolérte és átadta a közelben járőröző rendőröknek. Az incidens ügyében ügyészségi eljárás indult, ugyanis a román lap szerint a férfi azt állítja, hogy a polgármester megverte, és eltűnt az övtáskája. Ráduly szerint ugyanakkor a férfi elesett és ezért ütötte meg magát “csúnyán”.

A SRI szóvivője szerint várják a hatósági vizsgálat eredményeit, még mielőtt bármilyen intézkedést foganatosítanának alkalmazottjuk ellen. A román lap megjegyzi, hogy a SRI először fedi fel azonnal egy alkalmazottját, aki „saját szakállára próbálta megfélemlíteni egy kisebbségi párt vezetőjét”.

A lap hozzáteszi, hogy a történtek hatásai túlmutatnak a konkrét eseten, hiszen „a SRI kötelékében vannak még olyan tisztek, akik a kommunista politikai rendőrség reflexeivel rendelkeznek, hogy mindenütt jelen legyenek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik