Nagyvilág

Nincs királyi kegy se pedofilnak, se újságnak

újság (újságolvasás)
újság (újságolvasás)

Nem kapható a marokkói újságárusoknál a Le Monde című mértékadó francia napilap keddi száma, amely vezércikkében az észak-afrikai ország királyát, VI. Mohamedet bírálja.

Az újság szerkesztősége egyelőre csak kései megjelenésre gyanakszik, de nem zárja ki, hogy betiltották a számot, ahogy az a múltban már előfordult. “Ha ez a helyzet, akkor sajnálatosnak tartjuk a napilap terjesztésének korlátozását” – hangsúlyozta a Le Monde egyik vezető beosztású munkatársa.

A marokkói király veszélyes botlása című vezércikkben a szerző annak a politikai következményeit boncolgatta, hogy a király először megkegyelmezett egy 64 éves, többszörös visszaeső spanyol pedofilnak, majd a döntést követő dühödt tüntetések után visszavonta az amnesztiát. A napilap ebből arra következtetett, hogy VI. Mohamed “már nem érinthetetlen”.


Fotó: AFP

VI. Mohamed 48 spanyol foglyot részesített kegyelemben János Károly spanyol király júliusi marokkói látogatása alkalmával. Köztük volt a Daniel Galván Vinaként azonosított férfi is, akit 2011 szeptemberében harminc év börtönre ítéltek. Galván Vina legkevesebb tizenegy 4 és 15 év közötti gyermek ellen követett el nemi erőszakot, amit filmre is vett.

A Marokkóból kiutasított, jelenleg Spanyolországban tartózkodó férfit őrizetbe vették. A marokkói király hivatala szerint a pedofil “figyelmetlenségből továbbított téves információk alapján” kapott amnesztiát, amit vasárnap a király visszavont. A királyi palota akkor tudatta, hogy az igazságügy-miniszter az ügyet megvitatja majd spanyol kollégájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik