Nagyvilág

Hamarabb szabadulhat a két volt oligarcha

Az orosz legfelsőbb bíróság két hónappal - tíz év, tíz hónapra - enyhítette az egykori olajmágnás Mihail Hodorkovszkijnak és a MENATEP vállalat vezetője, Platon Lebegyev börtönbüntetését.

A döntés nyomán a Jukosz olajbirodalom volt irányítója, Hodorkovszkij 2014 augusztusában, míg Lebegyev jövő májusban szabadulhat. Tíz éve vették őrizetbe őket, két évre rá mindkettejüket csalásért és adóelkerülésért elítélték, 2010-ben pedig újabb vádpontokban találták őket bűnösnek, akkor lopás és pénzmosásért ítélték el őket.

Első fokon 14-14 évet kaptak, amit 2011 májusában 13 évre mérsékeltek, majd egy moszkvai bíróság tavaly decemberben 11 évre csökkentette büntetésüket. A két férfi szerint az ellenük indult eljárással a Kreml a jövedelmező olajipar feletti állami ellenőrzést akarta erősíteni, és Oroszország hajdani leggazdagabb emberét megbüntetni, amiért bírálta Vlagyimir Putyin elnök túlzott hatalmát.


Lebegyev és Hodorovszkij
Fotók: AFP

Hodorkovszkij a legfelsőbb bírósághoz – börtönéből videokapcsolaton keresztül – intézett szavaiban sürgette a testületet, hogy semmisítse meg a jogilag megalapozatlan ítéletet. Szerinte a korábbi döntés a jog kigúnyolásának felháborító bizonysága, amelyet a kormánytisztviselőknek az a félelme irányít, hogy ők kiszabadulnak. Ügyvédeik megfellebbezik a legfelsőbb bíróság mostani döntését.

Tavaly még Dmitrij Medvegyev adott elnökként utasítást a Jukosz börtönben lévő vezetője, Mihail Hodorkovszkij ügyének felülvizsgálatára. Oroszország egykor leggazdagabb emberéért a parlamenten kívüli pártok képviselői lobbiztak, ők kérték arra az államfőt, tekintsék át az általuk “politikai foglyoknak” tekintett személyek ügyét. Hodorkovszkij néhány éve egy orosz napilapban arról írt, hogy Vlagyimir Putyin egy magányos és rettegett ember, akinek egyetlen őszinte érzelme a kutyák iránti szeretet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik