Nagyvilág

Négy évet kapott, de politizálhat Berlusconi

Az olasz semmítőszék megerősítette a volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől. Vagyis úgy ítélték el Berlusconit, hogy nem kell börtönbe vonulnia. A 4 év börtönt ugyanis egy amnesztiarendelet egyre csökkentette. Az egy év börtön pedig nem is börtön, ráadásul hatályba lépése hónapokba telhet. A szenátus mentelmi jogi bizottsága harminc nap múlva tárgyalhat arról, és persze még a felsőház is szavaz.

Ezt követően az olasz jog szerint Silvio Berlusconi – mivel 70 évesnél idősebb és még büntetlen előéletű – dönthet arról, hogy a házi őrizetet vagy a közmunkát választja. Berlusconi korábban azt mondta: inkább börtönbe menne. Ezt azonban senki nem vette komolyan.

Vagyis Berlusconinak a közhivataltól való eltiltás maradt inkább a veszély. Az biztos, hogy az újabb döntésig nem fosztják meg szenátusi mandátumától. A Szabadság Népe (PdL) elnökét most először ítélték el harmadfokon is. Ez nemcsak azért érdekes, mert az olaszok többszörös volt kormányfőjéről, az ország leggazdagabb emberéről van szó. A 77 éves politikus-médiacsászár a jobboldali Szabadság Népe (PdL) vezére.

Pártja miniszterelnök-helyettest adott a nagykoalíciós kormánynak, amelynek stabilitásra lenne szüksége, hogy belevágjon a régóta halogatott reformokba. Berlusconi többször is hangsúlyozta, hogy akármi lesz a döntés, nem borítják fel a koalíciót,  de kérdés a mostani ítélet után mit lép a kabinet élén álló Enrico Letta. Az első kommentárok szerint Berlusconi számára a lehető legrosszabb ítélet született.

“Berlusconi meghalt. Olyasmi történt Itáliában, mint amikor a berlini fal leomlott” – kommentálta elsőként blogján az eseményt Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére.

“Az adócsalásért elítélt Berlusconinak azonnal távoznia kell a parlamentből. A Demokrata Párt (PD) nem kormányozhat tovább vele” – hangoztatta Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke.

“Szégyen, ha Berlusconi a parlamentben marad” – nyilatkozta Antonio Di Pietro volt ügyész.


Fotó: AFP / Andreas Solaro

“Jelentős bírósági ítélet született. A PdL-nek felelősségteljes magatartást kell tanúsítania” – hangoztatta Guglielmo Epifani, a PD-főtitkára.

„A bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. Az ország csak egységben tud kilábalni a válságból” – adott ki árulkodó közleményt Giorgio Napolitano államfő is.

Berlusconi a római rezidenciájának számító Grazioli-palotában a tévén keresztül követte az ítélet bejelentését ügyvédjeivel és idősebb lányával, Marinával. Berlusconi római rezidenciájának környékét csütörtökön mindenesetre lezárták, és Róma központjában kiemelt biztonsági készültséget vezettek be. Az utcákon a PdL hívei Berlusconit éltetik, hangoztatva, hogy mindvégig kitartanak mellette. Silvio Berlusconi ellenzői pezsgőt bontottak a semmítőszék épülete előtt.

Megszólalt Berlusconi

Ártatlanságát és politikai elkötelezettségét hangsúlyozta Silvio Berlusconi a saját tévécsatornáin sugárzott videoüzenetében. Arról beszélt, hogy megfosztották személyes szabadságától és jogaitól, de a politika színterén marad. Berlusconi szerint az “abszolút semmi” alapján ítélték el: “a Mediaset csoportban soha nem történt adócsalás, soha nem léteztek titkos bevételek, családtagjai soha még egy hamis számlát sem állítottak ki.

Berlusconi azt állította, hogy 1992 óta a “kommunista” ügyészség precedens nélküli üldözésének áldozata. “Az ügyészség egy része felelőtlen, ellenőrizhetetlen… ezek a nem a néptől megválasztott ügyészek állami hatalomnak érzik magukat és befolyásolják az olasz politikai életet” – fogalmazott. Saját vállalkozói és politikai érdemeit felsorolva kijelentette, hogy húsz év után nem ezt érdemelte Itáliától, de “a szabadságért folytatott küzdelme” a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt újjászervezésével folytatódik, és visszaszerzi az olaszok többségének támogatását. Éljen Olaszország! Éljen a Hajrá Olaszország! – zárta a videót Berlusconi.

A politikus nem utalt a nagykoalíciós római kormány sorsára. A PdL politikusai a kormány további támogatását hangsúlyozták. Az ítélet belpolitikai következményei azonban máris érezhetők. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel), valamint az ítéletet interneten kommentáló balközép választók “erkölcsi kötelességnek” tartják, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) ne kormányozzon tovább az adócsalásért elítélt Berlusconival.

Az olasz sajtó és a politika is egyelőre csak találgatja, mi fog történni. Berlusconit a mentelmi jogától a szenátus illetékes bizottságának kell megfosztania, melyre legkorábban harminc nap múlva kerülhet sor. Az amnesztiatörvény miatt egy évre csökkentett börtönbüntetés is akár hónapok múlva léphet hatályba. Berlusconi arról maga dönthet, hogy a házi őrizetet vagy a közhasznú munkavégzést választja.

Enrico Letta miniszterelnök közleményben hangsúlyozta, hogy a pártérdekekkel szemben Olaszország érdekeit kell szem előtt tartani. A Lovag nem adja fel – írta éjszaka a Berlusconi család birtokolta Il Giornale napilap online kiadása, melynek első oldala üresen jelent meg “elítélve – no comment” felirattal. Az Il Fatto Quotidiano kommentárja szerint “húsz évig tartó kibúvók, fenyegetés, személyre szóló törvények után Berlusconi mégiscsak jogerős ítéletben botlott meg. Ennek a történelmi ítéletnek a politikai következményei elkerülhetetlenek: a nagykoalíció darabokra hullik, a kormány egy ideig túlélheti, de elő halottá vált”.

A Szabadság Népe (PdL) olasz jobbközép párt elnöke korábban  saját Facebook-oldalán bejelentette, szeptembertől újraindítja a Forza Italia (Hajrá Olaszország) nevű pártját, mellyel 1994-ben belépett a politikába.

Ez volt Berlusconi első pártja, amelynek megalapítása után a vállalkozóból lett politikus még abban az évben választást nyert, és Olaszország kormányfője lett. A Forza Italia a nevével az olasz nemzeti egységet mindennél erősebben jelképező szurkolói kiáltást idézte. A párt 2009-ben olvadt be a PdL jobbközép szövetségbe.

Berlusconi Facebook-üzenetében hangsúlyozta, hogy elsősorban fiatalokat és lelkes olaszokat keresnek a Forza Italia újraindításához. Az első olasz sajtókommentárok szerint Berlusconi a bejelentéssel előre igyekszik ellensúlyozni a július 30-i bírósági ítéletet, amelyben a semmítőszék a politikust érintő Mediaset-perben, vagyis arról dönt, hogy megerősíti-e vagy sem az első- és másodfokú ítéletet, amely 4 év börtönre és közhivataloktól való 5 éves eltiltásra ítélte Berlusconit.

A „cavaliere”, illetve a nőügyei miatt kevésbé hízelgő „papiként” is emlegetett Berlusconi még ellenfelei szerint is politikai zseni: kíméletlenül tudta a maga javára kihasználni az olasz demokratikus rendszer kirívó gyengeségeit. Az olaszok csak “la casta” – a kaszt – néven emlegetik választott “érinthetetlenjeiket”. A politikai klientúra Julius Caesar óta kialakult rendszere révén a parlamentbe jutott minicsoportok vezérei holmi keljfeljancsi módjára újra meg újra felbukkannak, dacára hibáiknak és a személyüket övező ellenszenvnek – vélték korábban elemzők.

Orbán Viktor korábban Silvio Berlusconit régi barátjának, kormányzását a magáéhoz kísértetiesen hasonlónak nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik