Nagyvilág

Pofátlan trükk ellenére sem szabadulhat az északír terrorista

jozef rohác (bilincs, fogvatartott, börtön, jozef rohac, )
jozef rohác (bilincs, fogvatartott, börtön, jozef rohac, )

A védelem arra hivatkozott, hogy a galériatulajdonos forradalmár csak a „művészi önkifejezés egy formáját alkalmazta", amikor pokolgépet akart bejuttatni az északír parlamentbe.

Börtönben marad Michael Stone, a leghírhedtebb északír szélsőséges protestáns aktivista, miután a belfasti fellebbviteli bíróság elutasította szabadlábra helyezési kérelmét – közölték az északír hatóságok hétfőn.

A belfasti fellebbviteli bírósági megállapította, hogy Stone különös veszélyt jelent a társadalomra, emellett nem mutatott bűnbánatot az általa elkövetett gyilkosságok és gyilkossági kísérletek miatt.

Michael Stone egy 1988-as merénylet miatt vált ismertté, amelyet Gerry Adams és Martin McGuiness, a katolikus Sinn Féin szervezet vezető személyiségei ellen tervelt ki. A támadásban a két politikus nem sérült meg, három ember viszont meghalt és mintegy hatvanan megsebesültek. Stone-t többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 2000-ben azonban közkegyelemben részesült.

A szélsőséges protestáns körökben hősként tisztelt – és Nagy-Britannia egységességéért, Észak-Írország brit kötelékben maradásáért küzdő – Stone-t 2006-ban újabb merényletkísérlettel vádolták, és az északír hatóságok újra bebörtönözték. Az ügy fellebbviteli tárgyalásán a védelem arra hivatkozott, hogy az akkoriban művészeti galériát vezető Stone a “művészi önkifejezés egy formáját alkalmazta”, amikor pokolgépet akart bejuttatni az északír parlamentbe.

A hatóságok hétfőn ismertetett döntése szerint az 58 éves férfinak le kell töltenie a rá eredetileg kiszabott 30 éves börtönbüntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik