Nagyvilág

Ilyen, amikor a nép szereti az elnökét

Chávez szobrot, Orbán rengeteg tapsot kapott a hétvégén.

Szobrot állítottak vasárnap a nicaraguai főváros központjában Hugo Chávez néhai venezuelai elnöknek, és róla nevezték el a teret is, ahol áll az alkotás.

A szobrot a néhai venezuelai elnök születésének 59. évfordulója alkalmából avatták fel. Az ünnepségen Rosario Murillo “first lady” – egyben a nicaraguai kormány szóvivője – azt hangoztatta, hogy országa a “nép nevében” állított szoborral tiszteleg Chávez emléke előtt és ismeri el fontos történelmi szerepét.

Amellett, hogy Managua történelmi központjában teret neveztek el Chávezről, és szobrot állítottak neki, egy sugárutat is átkereszteltek a tiszteletére: a Simón Bolívar szabadságharcosról elnevezett sugárút ezentúl a Bolívartól-Chávezig nevet fogja viselni.

Hugo Chávez venezuelai elnök 14 évi országlás után március 5-én, 59 évesen halt meg rákban. Az ádáz Amerika-elleneségéről ismert baloldali-populista politikus szoros kapcsolatokat ápolt Nicaraguával, akárcsak a többi, Washington térségbeli vezető szerepével dacoló latin-amerikai országgal, és hangadója volt ennek a szövetségnek.

Magyarországon szobrok és utcanevek helyett egyelőre csak tudósításokban lelkendeznek a vezetőkről, a Heti Válasz Online például Tusnádfürdőről számolt be egyedi módon:  „A Heti Válasz Online helyszínen lévő tudósítója egy darabig számolta, hányszor szakította meg vastaps a miniszterelnököt gondolatai közlésében (kapott ilyet természetesen Tőkés László is jócskán), egy idő után azonban feladta. Számtalan alkalommal pattantak fel helyükről az emberek, hogy állva ünnepeljék a vezetők szavait.”

A hallgatóság soraiból két ember annyira tűzbe jött, hogy paradicsomokkal dobálta meg a kormányfőt.

Ha kíváncsi, miről is beszélt a magyar miniszterelnök, amit ennyiszer szakított meg taps, akkor ide kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik