Nagyvilág

Papi visszatér régi-új pártjához

berlusconi(1)(960x640).jpg (berlusconi)
berlusconi(1)(960x640).jpg (berlusconi)

Berlusconi visszatér a Hajrá Olaszországhoz.

A Szabadság Népe (PdL) olasz jobbközép párt elnöke kedden saját Facebook-oldalán bejelentette, hogy szeptembertől újraindítja a Forza Italia (Hajrá Olaszország) nevű pártját, mellyel 1994-ben belépett a politikába.

Ez volt Berlusconi első pártja, amelynek megalapítása után a vállalkozóból lett politikus még abban az évben választást nyert, és Olaszország kormányfője lett. A Forza Italia a nevével az olasz nemzeti egységet mindennél erősebben jelképező szurkolói kiáltást idézte. A párt 2009-ben olvadt be a PdL jobbközép szövetségbe.

Berlusconi Facebook-üzenetében hangsúlyozta, hogy elsősorban fiatalokat és lelkes olaszokat keresnek a Forza Italia újraindításához. Az első olasz sajtókommentárok szerint Berlusconi a bejelentéssel előre igyekszik ellensúlyozni a július 30-i bírósági ítéletet, amelyben a semmítőszék a politikust érintő Mediaset-perben, vagyis arról dönt, hogy megerősíti-e vagy sem az első- és másodfokú ítéletet, amely 4 év börtönre és közhivataloktól való 5 éves eltiltásra ítélte Berlusconit.

A „cavaliere”, illetve a nőügyei miatt kevésbé hízelgő „papiként” is emlegetett Berlusconi még ellenfelei szerint is politikai zseni: kíméletlenül tudta a maga javára kihasználni az olasz demokratikus rendszer kirívó gyengeségeit. Az olaszok csak “la casta” – a kaszt – néven emlegetik választott “érinthetetlenjeiket”. A politikai klientúra Julius Caesar óta kialakult rendszere révén a parlamentbe jutott minicsoportok vezérei holmi keljfeljancsi módjára újra meg újra felbukkannak, dacára hibáiknak és a személyüket övező ellenszenvnek – vélték korábban elemzők. .

Ha kíváncsi a Berlusconi legkínosabb botrányaira, kattintson ide!.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik