Nagyvilág

Coelho ötödszörre is megúszta

Pedro Passos Coelho  (Pedro Passos Coelho )
Pedro Passos Coelho  (Pedro Passos Coelho )

Újabb bizalmatlansági indítványt vert vissza a portugál kormány.

Bizalmatlansági indítványt védett ki a parlamentben csütörtök este a portugál kormány. A hónap elején komoly politikai válságot túlélt jobbközép koalíciós kabinet ellen ezúttal a zöldek nyújtottak be indítványt a szocialisták támogatásával. A kormánytöbbség segítségével azonban – 131 elutasító szavazattal 87 támogatás ellenében – Pedro Passos Coelho miniszterelnöknek sikerült megerősíttetnie a kabinet iránti bizalmat a képviselők körében.

Fotó: AFP/Barbara Sax

A voksolás előtti beszédében Coelho annak szükségességét hangoztatta, hogy az országot segítő nemzetközi pénzügyi mentőcsomag töretlen folyósításának érdekében fenn kell tartani a politikai stabilitást. Portugáliában a hónap elején a kisebbik kormánypárt, a kereszténydemokrata CDS-PP két miniszterének távozása okozott kormányválságot, kiváltva az európai vezetők és a befektetők aggodalmát is.

Az egyik távozó, Vítor Gaspar pénzügyminiszter azért mondott le, mert úgy érezte, nem kap elég politikai támogatást a markáns költségvetési kiigazítási politika folytatásához. A mostani zöld beadvány is arra hivatkozott, hogy a kormánynak újra kellene tárgyalnia nemzetközi partnereivel a mentőcsomagot, illetve adósságainak rendezését. Ez volt immár az ötödik bizalmatlansági indítvány Coelho kormánya ellen annak két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik