Nagyvilág

Microsoft: A Skype és az Outlook rejtve maradt

microsoft (microsoft, )
microsoft (microsoft, )

Az informatikai cég szerint az NSA-nak is végig kell járni a jogi utat. Kérdés, mit gondol erről az NSA.

Tagadja a Microsoft, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) közvetlen hozzáférése lenne az Outlook, a Skype és más szolgáltatások felhasználóinak fiókjaihoz, és engedélyt kért a kormánytól, hogy közzétehesse a hatóságoknak átadott adatok pontos számát.

A Microsoft keddi cáfolata – amellyel az Edward Snowden amerikai informatikustól származó dokumentumok alapján a The Guardian című brit lapban megjelentekre reagál – hasonló azokhoz, amelyeket a Google, az Apple, a Facebook és más informatikai vállalatok fogalmaztak meg június 6. óta. Snowden szerint ezek részesei a PRISM programnak, amelynek keretében szervereikhez hozzáférhetnek az NSA elemzői.

„A Microsoft egyetlen államnak sem nyújt közvetlen és akadálytalan hozzáférést ügyfelei adataihoz – írta Brad Smith, a Microsoft jogi igazgatója a cég technet.com oldalán. – Ha egy állam ügyféladatokat kér, akár nemzetbiztonsági okokból is, végig kell járnia az érvényes jogi utat.”

„Ügyfeleink adatainak csak egy apró töredékét, töredéknyi százalékát kéri ki az állam büntetőjogi vagy nemzetbiztonsági célból” – folytatta a jogi igazgató. Mint írta, a Microsoft június 19-én kérvényt nyújtott be, hogy nyilvánosságra hozhassa az átadott adatok pontos mennyiségét. „Úgy gondoljuk, az alkotmány biztosítja számunkra azt a jogot, hogy több információt osszunk meg a közvéleménnyel, de a kormány meggátol bennünket ebben” – mondta.

Edward Snowdent, az NSA volt munkatársát kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával és azzal vádolta meg az amerikai igazságügy-minisztérium, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információkat jogosulatlan személlyel.

Mint megírtuk, „a legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat”. Ezt mondta az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak arról beszélt, hogy a „Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik