Nagyvilág

Az oroszokhoz fordult Snowden

Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)

Menedéket kért, de nem maradna sokáig a titkos adatgyűjtésről szóló adatokat kiszivárogatató amerikai Oroszországban.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa ideiglenes menedéket kért Oroszországban. Ezt Anatolij Kucserena ügyvéd közölte kedden.

„Snowden a seremetyevói repülőtéren átadta kérelmét a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) munkatársának” – jelentette be az ügyvéd.

Snowdent Washington súlyos törvénysértéssel vádolja, amiért az információkat szivárogtatott ki az NSA titkos adatgyűjtési programjáról. Hongkongból érkezett Moszkvába, állítólag a seremetyevói repülőtér tranzitzónájában tartózkodik immár több mint három hete.

„Gyakran kéri a tanácsomat az ügyben” – mondta egy korábbi AFP-interjúban az orosz hatalomhoz közel álló jogász, aki részt vett a Snowden kérésére szervezett pénteki találkozón a repülőtér tranzitvárójában. Az amerikai informatikus jogvédő szervezetek képviselőit és tekintélyes orosz ügyvédeket hívott meg, előttük közölte, hogy ideiglenes menedékért folyamodik Oroszországhoz, később pedig Dél-Amerikába szeretne utazni.

Kucserena az interjúban azt is elmondta, hogy mivel Snowden nem beszél oroszul és nem ismeri az orosz jogrendszert, elmagyarázta neki a menekülttörvényt, ismertette vele a politikai menedékjogról szóló 1995-ös elnöki rendelet és az ideiglenes menedékről szóló kormányrendelet tartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik