Nagyvilág

Snowden politikai menedékjogot kér Oroszországtól

Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)

Az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus pénteken jelentette ezt be.

Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus bejelentette pénteken a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól.

Snowden nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselőivel és neves orosz jogászokkal tartott zárt körű megbeszélést a repülőtéren.
A komoly biztonsági intézkedések közepette, de a sajtótól elzárt tranzitzónában rendezett találkozón részt vett Vlagyimir Lukin, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos, aki szerint a moszkvai repülőtéren 19. napja dokumentumok nélkül tartózkodó informatikus gyakorlatilag menekültként kezelendő.

Az orosz duma elnöke emberi jogi harcosnak tartja Edward Snowdent, és szerinte meg kell adni neki a politikai menedékjogot Oroszországban. Szergej Nariskin a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak nyilatkozott az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus bejelentésére reagálva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik