Nagyvilág

A Twitter kiadta az antiszemitákat

twitter(430x286)(1).jpg (twitter, )
twitter(430x286)(1).jpg (twitter, )

Az antiszemita bejegyzések szerzőinek adatait megkapta a francia igazságszolgáltatás.

A Twitter pénteken bejelentette, átadta az adatokat, amelyekkel azonosíthatóak azon antiszemita bejegyzések szerzői, akik miatt eljárás indult a mikroblog szolgáltatója ellen. Korábban a Franciaországi zsidó diákok uniója (UEJF) más egyesületekkel együtt kérte, hogy az igazságszolgáltatás kötelezze a Twittert azoknak az adatoknak a közlésére, amelyek alapján azonosítható, hogy ki írt francia nyelvű antiszemita üzeneteket 2012 októberében unbonjuif (egyjózsidó), illetve unjuifmort (egyhalottzsidó) álnévvel a mikroblogon.

A párizsi legfelsőbb bíróság még januárban kötelezte az amerikai szolgáltatót, hogy „két héten belül” adja ki a törvénytelen bejegyzések szerzőinek azonosításához szükséges adatokat, akiknek fiókjait egyébként már hónapokkal korábban lekapcsolták. Akkor a Twitter ügyvédje jelezte, hogy miután az adatokat az Egyesült Államokban tartják nyilván, a francia bírósági döntést egy amerikai bírónak is jóvá kell hagynia. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai alkotmány a véleménynyilvánításnak szinte korlátlan szabadságot biztosít.

Előzőleg a francia egyesületek azt javasolták, hogy a  Twitter hozzon létre egy olyan felületet, amelyen a felhasználók jelezhetnék az olyan törvénysértő tartalmakat a mikroblog üzemeltetőinek, mint például az emberiesség elleni bűncselekmények dicsőítése vagy a faji gyűlöletkeltés. A bíróság ennek a kérésnek is helyt adott, arra kötelezve a Twittert, hogy a francia változatán ennek érdekében hozzon létre egy „könnyen hozzáférhető és látható” felületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik