Nagyvilág

Kivégezték, mert mérget kevert konkurense tejébe

Kínai tejárus (kína, tej, )
Kínai tejárus (kína, tej, )

A kínai nő egy egy hónapos csecsemő és két kisgyerek halálát okozta.

Az emberre mérgező nitritet és ipari sót Ma Hsziu-lingp még 2011 áprilisában tette bele piaci riválisának – egy másik gazdálkodó házaspárnak – a tejébe. A két család régóta haragban állt egymással. A szennyezett tej egy egy hónapos csecsemő és két kisgyerek halálát okozta: ez utóbbiak két évesnél fiatalabbak voltak.

Az első fokon eljáró bíróság 2011 novemberében ítélte halálra a nőt, míg férje életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. A házaspár fellebbezése után 2012 júniusában a Kanszu tartományi felsőbíróság jóváhagyta az ítéleteket, amit kedden hajtottak végre, méreginjekcióval.

Kínában az elmúlt években több tejhamisítási botrány is rontotta a hazai tejgyártók presztízsét, a következményeket a tejipari vállalatok nem tudják kiheverni. A fogyasztók bizalma annyira megrendült, hogy Hongkongban és Európa egyes országaiban is gondot okozott a bébitejporok kínaiak által történő felvásárlása, ami miatt korlátozásokat vezettek be.

A legnagyobb hitelvesztést a 2008. évi, nagy nemzetközi visszhangot keltett melaminbotrány okozta. A szennyezett tejpor következtében hat csecsemő meghalt, 294 ezer kisgyermeknél pedig különböző betegségek alakultak ki. Az ügyben több tucat ember került a bíróság elé, és több súlyos ítélet, köztük halálbüntetés is született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik