Nagyvilág

Fittyet hányhat Budapest az Európa Tanácsra

europa-tanacs-(1)(210x140)(2).jpg (európa tanács, ET)
europa-tanacs-(1)(210x140)(2).jpg (európa tanács, ET)

Az Európa Tanács keddi szavazásáról közölt cikket a Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadása.

 

A svájci lap Magyarország-tudósítója, Meret Baumann ismertette, hogy az ET Parlamenti Közgyűlése olyan határozatot szavazott meg, amely nem kezdeményezi megfigyelési eljárás megindítását Magyarország ellen, ugyanakkor aggodalmának adott hangot az ET-normák betartását illetően és arról határozott, hogy “szoros figyelemmel követi” a fejleményeket.

A liberális-konzervatív irányultságú neves világlap annak a nézetének adott hangot, hogy a strasbourgi testület konzervatív többségét tekintve várható volt a megfigyelési eljárás elutasítása. Végül úgy értékelte, hogy a magyar kormány brüsszeli nyomásra korábban kisebb módosításokat hajtott végre az EU-joggal ellentétesnek tartott rendelkezésein, de az Európa Tanács alapvető bírálata vélhetően “süket fülekre talál” Budapesten, mert a magyar kormány hivatkozhat arra, hogy nem indult monitoring eljárás.

A következő hetekben várható az Európai Bizottság vizsgálatának eredménye. Ez és az ET-határozat megtámogathatja baloldali és liberális csoportok törekvését egy kötelezettségszegési eljárás megindítására – írta az NZZ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik