Nagyvilág

Tilos a koldulás

koldus (koldus, )
koldus (koldus, )

Pozsony óvárosában immár másodszor próbálkoznak a járókelőket zaklató emberek száműzésével.

A július 15-én életbe lépő rendeletet a koldulókkal szembeni szaporodó panaszok miatt hozták. Pozsony óvárosában tilos lesz az utcán – nem padokon – ülve, fekve másokat zavarni a közlekedésben.

A jogszabály betartásáról a városi rendőrség hivatott gondoskodni, amely szükség esetén 33 eurós büntetést róhat ki a szabálysértőkre.

A koldulás tiltása nem vonatkozik az utcazenészekre és a hajléktalanok havilapját, a Nota Benét áruló hajléktalanokra sem. Az utcazenészek az általuk elfoglalt közterületen négyzetméterenként napi 1 eurós bért fizetnek majd a városnak.

Az óváros 1996-ban már hozott egy hasonló határozatot, mivel azonban azt megtámadták az alkotmánybíróságon, hatályon kívül kellet helyezniük a rendeletet.

A községekről szóló törvény módosítása szerint azonban a nap bizonyos időszakára hozhatnak hasonló korlátozásokat a települések önkormányzatai. Ebből adódóan a koldulási rendelet is korlátozott, napi 23 órára érvényes, hajnali négytől másnap hajnal háromig.

A korlátozó intézkedést a szóvivő szerint az is indokolttá tette, hogy az elmúlt évek során mind több olyan esettel találkoztak, amikor külföldről érkező koldusok szervezett csapatai lepték el az óvárost, és nem egyszer kiskorúak segítségével molesztálták a turistákat. Hozzátette: a Pozsonyban tevékenykedő koldusok számáról nincs adatuk, egyedül a hajléktalanok számáról létezik becslés, amely 3,5 és 5 ezer közé teszi az utcán élők számát Pozsonyban.

Pozsony többi városrésze egyelőre nem jelezte, hogy hasonló lépést tervezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik