Nagyvilág

„Nem vagyunk Európa fejbólintó Jánosa”

Jean-Marc Ayrault  (Jean-Marc Ayrault )
Jean-Marc Ayrault  (Jean-Marc Ayrault )

Ezt a francia kormányfő mondta kedden a France 3 televízióban azután, hogy kijelentette: országa hisz Európában.

Jean-Marc Ayrault-t arról kérdezte a közszolgálati televízió, hogy nem „bűnbaknak” tekinti-e a francia kormány az Európai Bizottságot. Az ügy előzményeként Arnaud Montebourg, a szókimondásáról is ismert iparfejlesztési miniszter úgy vélte, hogy az Európai Unió központi intézményei a szélsőjobboldal térnyerését segítik, amikor nem foglalkoznak az átlagpolgárok aggodalmaival. Az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót pedig a francia szélsőjobboldali „Nemzeti Front üzemanyagának” nevezte. Az Európai Bizottság elnöke „abszurdnak és feleslegesnek” minősítette a francia kormánytag felvetését.

„Franciaország hisz Európában, hiszünk Európában, mi, akik jelenleg kormányzunk, hiszünk Európában. De nem vagyunk Európa fejbólintó Jánosa. Azt szeretnénk, ha Európa ismét a (gazdasági) növekedés útjára lépne” – fogalmazott a francia kormányfő.

Ayrault elmondta, hogy a következő uniós csúcstalálkozón Franciaország legfőbb célja a fiatalok munkahelyteremtésének a beindítása lesz. Ehhez Párizs és Berlin 6 milliárd eurós programot terjeszt elő az olyan régiók megsegítése végett, ahol a legjelentősebb a munkanélküliség a fiatalok körében. „Ezt a témát természetesen már kezeljük Franciaországban, de európai szinten is meg kell tenni” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Jó irányba kell elindítani Európát. Franciaországnak a partnerei tiszteletben tartásával a saját meggyőződését kell képviselnie.”

Párizs és Brüsszel között azután alakult ki személyeskedő vitákkal teli feszültség, hogy Franciaország a hónap elején nem egyezett bele az audiovizuális szektort segítő állami támogatások felülvizsgálatába a tervezett EU–amerikai szabadkereskedelmi tárgyalások keretében. Az Európai Bizottság elnöke az International Herald Tribune című párizsi angol nyelvű napilapban megjelent interjúban úgy vélte, hogy „ez egy globalizációellenes felfogásba illeszkedik, amelyet én teljesen reakciósnak tekintek”. Barroso hozzátette: „Egyesek baloldalinak mondják magukat, pedig a valóságban kulturálisan teljesen reakciósak.”

A nyilatkozat ellen François Hollande államfő személyesen tiltakozott a G8 országcsoport írországi csúcsértekezletén. Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján ekkor azt mondta, hogy Barroso nem Franciaországot bírálta, hanem „azokat, akik személyes támadásokat indítottak ellene”, nevezetesen azokat a filmrendezőket, akiket hivatalában fogadott a kérdés megvitatása céljából. Francia hírtelevíziók szerint az Európai Bizottság elnöke elsősorban Costa Gavrasra gondolt, ugyanis a görög származású francia filmrendező keveredett különösen éles vitába Barrosóval a megbeszélésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik