Nagyvilág

Nem adják ki, de nem látják szívesen a kiszivárogtatót az oroszok

Edward-Snowden(2)(210x140)(1).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(210x140)(1).jpg (edward snowden)

Vlagyimir Putyin malacnyíráshoz hasonlította az ügyet.

Putyin megerősítette kedden, hogy Edward Snowden továbbra is a moszkvai Seremetyjevo-2 repülőtér tranzitvárójában tartózkodik, és szabad emberként bárhova távozhat.

A finnországi látogatáson tartózkodó orosz elnök a házigazda Sauli Niinistö finn államfővel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: Oroszországot “teljesen váratlanul” érte, hogy a titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatója Hongkongból Moszkvába utazott. Visszautasította és badarságnak minősítette az Oroszország címére érkezett amerikai bírálatokat, s rámutatott, hogy Snowdennek tranzitutasként nem volt szüksége vízumra, s nem is lépte át az államhatárt. Hozzátette, hogy az orosz hírszerző szolgálatok soha nem dolgoztak és nem is dolgoznak együtt Snowdennel.

Putyin közölte azt is, hogy Oroszország nem szándékozik kiadni az Egyesült Államoknak a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottat, mondván, a két ország között nincs érvényes kiadatási egyezmény. Egyúttal arra szólított fel Washingtont, hogy ne lovagoljanak a kiadatás kérdésén sem Snowden, sem Julian Assange, a szintén titkos információk kiszivárogtatása miatt elhíresült WikiLeaks portál alapítója esetében.

Mindketten jogvédő aktivistának és az információterjesztés élharcosának tekintik magukat – emlékeztetett Putyin. Úgy vélte, a kérdés inkább az, hogy “ki kell-e adni az ilyen embereket, hogy börtönbe kerüljenek, vagy sem”.

Sok a sivalkodás, kevés a gyapjú

Az orosz elnök ugyanakkor elismerte, hogy nem szívesen foglalkozik ezekkel az ügyekkel, mert azok olyanok, mintha “malacot nyírnának, sok a sivalkodás, gyapjú meg alig”. Mindazonáltal értésre adta azt is, hogy Oroszországnak az érdeke, hogy az amerikai informatikus távozzon Moszkvából.

“Snowden úr szabad ember, és minél előbb dönt végleges úti céljáról, annál jobb nekünk és neki is” – fogalmazott Putyin, s annak a reményének adott hangot, hogy ez a helyzet nem okoz kárt az amerikai-orosz kapcsolatokban.

Putyin nyilatkozatának elhangzása után az amerikai külügyminisztérium és Fehér Ház is arra kérte Moszkvát, hogy folytassa a politikai kérdésekben az utóbbi hónapokban kialakult a “jó együttműködést”, és vizsgálja meg Snowden kiadásának lehetőségeit.

Patrick Ventrel amerikai külügyi szóvivő rámutatott: bár nincs kiadatási egyezmény a két ország között, Oroszország együttműködhet, miként a bostoni maratonon elkövetett merénylet után. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok tavaly mintegy száz körözött bűnözőt adott át Oroszországnak. Caitlin Hayden, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője kijelentette, hogy Oroszország rendelkezik “egyértelmű jogi alappal” Snowden kiutasítására. Hozzáfűzte: a Fehér Ház egyetért Putyinnal abban, hogy nem szeretné, ha az ügy negatívan befolyásolná a kétoldalú viszonyt.

Edward Snowden szivárogtatta ki a sajtónak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit. A 30 éves férfit pénteken kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolták meg az amerikai hatóságok, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik