Nagyvilág

A szélsőjobboldalt segíti az EU?

europai-unio(210x140)(5).jpg (brüsszel, )
europai-unio(210x140)(5).jpg (brüsszel, )

Egy francia miniszter szerint az Európai Unió központi intézményei a szélsőjobboldal térnyerését erősíthetik azzal, hogy nem foglalkoznak az átlagpolgárok aggodalmaival.

Arnaud Monteborg, a szókimondásáról is ismert ipari miniszter azt követően beszélt erről, hogy Dél-Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje csaknem megnyert egy időközi parlamenti választást. A Villeneuve-sur-Lot-ban rendezett választáson a konzervatív ellenzék jelöltje a második fordulóban csak szűk többséggel győzött, a kormányzó szocialisták jelöltje pedig már az első fordulóban kiesett.

Monteborg egy vasárnapi rádiónyilatkozatban úgy vélte, hogy az Európai Unió megbénult, és nem tud érdemben felelni az emberek aggodalmaira sem gazdasági, sem költségvetési ügyekben.

Az Európai Bizottságot elnöklő José Manuel Durao “Barroso úr a francia Nemzeti Front üzemanyaga” – fogalmazott Monteborg, aki már korábban is többször élesen bírálta az Európai Unió gazdasági megszorításokat hirdető politikáját.
A miniszter szavai várhatóan tovább élezik a Párizs és Brüsszel között kialakult feszültséget, amelyet legutóbb az növelt meg, hogy Franciaország nem egyezett bele az audiovizuális szektort segítő állami támogatások felülvizsgálatába a tervezett EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalások keretében.

Barroso a hónap elején egy ízben azt mondta, hogy Európában egyesek reakciós globalizációellenes programot folyatnak, és sokak szerint ezzel Franciaországra gondolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik