Nagyvilág

Amiből nem kér a világ: plázák, kormányzók, jegyárak

brazil tüntetések (brazil tüntetések, )
brazil tüntetések (brazil tüntetések, )

Az elmúlt hetekben három kontinens négy országában is egyre jobban eldurvulnak a tüntetések. Megnéztük, hol milyen áron értek el sikert – már ahol elértek.

Közel egymillióan tüntetnek Brazíliában hatékonyabb szociális intézkedéseket követelve. Az országos demonstrációnak már halottai is vannak, és a tüntetők egy része egyre harciasabb, miközben a demonstrációkat kiváltó tömegközlekedési tarifaemelési tervezet már visszavonták.


Fotó: AFP / Beto Barata

Dilma Rousseff köztársasági elnök asszony a belpolitikai helyzet miatt elhalasztotta június 26-tól esedékes japáni látogatását, és meg nem erősített sajtóértesülések szerint péntekre válságtanácskozást hívott össze.

Eredmény: A brazil kormány megijedt, ez tény, igaz, összecsapások, bengáli tűz és halottak árán.

Brazília – úgy néz ki – nyerésre áll saját politikusaival szemben, de az elmúlt évek országos demonstrációit tekintve nem mindenhol pozitív a végkifejlet.

Törökország

Legutóbb Törökországban szabadultak el az indulatok, miután május végén a török kormány úgy döntött, hogy az isztambuli Gezi Park fáit kivágva plázát épít a zöld helyébe.


Fotó: AFP / Bulent Kilic

Először csak a török környezetvédők, majd rengeteg civil – török és kurd egyaránt – állt ellen a munkagépeknek. Mire a rendőrséget bevetették, már más városokban is tiltakozások kezdődtek.

Sőt, a rendőrségi beavatkozás olyan durvára sikeredett, hogy aztán már az ellen is tüntetni kezdtek az emberek.

Eredmény: Sok kifújt könnygáz és több tucatnyi letartóztatás után sincs béke, Erdogan kormányfő pedig nem enged a népnek és kitart a pláza mellett.

Bulgária

Forrnak az indulatok Bulgáriában is. A Szófiában és más nagyvárosokban utcán lévő több ezer tüntető követeli a Plamen Oresarszki miniszterelnök vezette kormány lemondását.


Fotó: AFP / Nikolay Doychinov

Az emberek haragja érthető, miután múlt pénteken kiderült, hogy Deljan Peevszki médiamogul került a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére.

Eredmény: Félsiker, mert Peevszki a kinevezése után egy nappal lemondott, de a tüntetők és Oresarszki miniszterelnök kitart bár egy friss felmérés szerint a lakosság 85 százaléka támogatja a tiltakozó akciókat.

Egyiptom

Észak-Afrikában is a politika verte ki a biztosítékot. Több városban is összecsaptak kedden az elnököt támogató Muzulmán Testvériség hívei és ellenzéki tüntetők a néhány napja kinevezett új, iszlamista kormányzók miatt.

A Nílus deltájában fekvő Tanta városában (el-Garbíja kormányzóság székhelyén) a tüntetők leláncolták a kormányzóság kapuját, és nem engedték be az épületbe az újonnan kinevezett kormányzót, Ahmed al-Beilit, aki a a Muzulmán Testvériség egyik vezetője. Az új kormányzó iszlamista híveivel kialakult összetűzésben az egészségügyi minisztérium közlése szerint több tucatnyian megsérültek, köztük újságírók is. A könnygáz bevetésével beavatkozó biztonsági erőket az iszlamisták részéről is támadás érte. Végül a házilagos lőfegyverekkel, kardokkal és késekkel felszerelt hívek fedezetében Beilinek sikerült bejutnia a kormányzóságra.

A tiltakozók később feldúlták és felgyújtották a Muzulmán Testvériség tantai képviseletét, amely teljesen kiégett, és több közelben álló gépkocsit is felgyújtottak.

Eredmény: A tüntetők eddig nem tudták meghátrálásra kényszeríteni a Muzulmán Testvériséget, ráadásul egyre durvábbak az összecsapások, a két politikai oldal és a rendőrség különös háromszögében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik