Nagyvilág

Băsescu a román Varga István

A román államfő hazafias okokból születné a nőket.

Mintegy 20-25 fiatal nő érkezett csütörtök reggel a bukaresti Cotroceni palota elé, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot Traian Băsescu román államfő tegnapi nyilatkozatával szemben. A flash mobnak a csendőrök vetettek véget, mivel a megmozdulást nem jelentették a hatóságoknak.

A transzparenseiken többek közt ezek a feliratok szerepeltek: „Európai államfő, az én méhem nem a te hatásköröd”, „Játszmázó államfő, a népért és az országért szülj csak te, sok szeretettel és szaporán”.

A rövid megmozdulásnak a csendőrök vetettek véget, akik azt mondták a tiltakozóknak, hogy menniük kell, mivel nincs engedélyük tüntetni. A nők erre azt hangoztatták, hogy törvény szerint nem kell bejelenteni a művészi, sport, vallásos vagy megemlékező jellegű utcai megmozdulásokat.

A civilek Băsescu keddi beszéde miatt tiltakoztak, mondván diszkriminálónak, rasszistának, szexistának és nacionalistának tartják.

Az államfő a sikeres nőkről szervezett bukaresti konferencián beszélt: „Lányok, szüljetek gyerekeket, mert ez végül is hazafias cselekedet. (…) Azt hiszem, hogy a szülés olyan feladata a nőnek, amit vállalnia kell, elnézést kérek, hogy ilyen egyenesen fogalmaztam” – mondta Băsescu, majd hozzátetette: „Hogy tud egy roma nő 5-6 gyermeket nevelni, és a román nő nem? Igaz, hogy a roma nő nem menedzser, de szerintem az anyaság a nő egyik alapvető feladata.”

További részletek a manna.ro cikkében.

A szereptévesztésben lévő férfi politikus karaktere nem román találmány. magyarországi megfelelőjét Varga Istvánnak hívják, fideszes – ő nem a komondoros –, aki azt találta mondani:„Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.”

Az ő szavai ellen több százan tüntettek. Végül a Fidesz is visszakozott, Varga pedig nem győzött bocsánatot kérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik