Nagyvilág

Cseh botrány: megfigyelték a miniszterelnök feleségét

Petr Necas vaclav klaus (Petr Necas, vaclav klaus, )
Petr Necas vaclav klaus (Petr Necas, vaclav klaus, )

A csütörtökön őrizetbe vett nyolc politikus és magas rangú hivatalnok közül hét ellen már vádat emeltek. Közöttük van a katonai hírszerzés mai és korábbi főnöke is. A törvénysértést állítólag azzal követték el, hogy elrendelték a miniszterelnök feleségének megfigyelését.

A miniszterelnök és felesége hétfőn közös nyilatkozatban jelentette be, hogy elválnak. Korábban, januárban szintén közös nyilatkozatban megerősítették a korábbi sajtóhíreket, amelyek szerint házasságuk válságba jutott, és már hónapok óta külön élnek.

A prágai sajtó már tavaly ősszel jelezte, hogy a miniszterelnök házassága válságba jutott. A találgatások december végén, január elején erősödtek fel, amikor Petr Necas minden részletes indoklás nélkül lemondta Václav Klaus akkori államfő meghívását a hagyományos államfői-kormányfői újévi ebédre. Ezen rendszeresen a feleségek is részt vettek.

A lapok először azt írták, hogy a váratlan lemondás hátterében az akkor hónapok óta nyílt Klaus–Necas politikai viták állhatnak. Rövidesen azonban az került előtérbe, hogy Necasék válni akarnak.

A cseh sajtó korábban arról cikkezett, hogy a kormányfőnek szoros kapcsolata alakult ki Jana Nagyovával, a miniszterelnöki iroda vezetőjével. Ezt a kormányfő folyamatosan cáfolta, de elismerte, hogy munkakapcsolata Nagyovával nagyon szoros. Botrányt okozott az a nyilvánosságra került információ is, hogy Nagyová tavaly több hónapon át mintegy 200-250 ezer korona havi prémiumot kapott a miniszterelnöktől. Necas ezt akkor nagyon indulatosan Nagyová eredményes munkájával magyarázta.

A válóper bejelentése után a prágai sajtóban ismét olyan hírek kaptak teret, hogy Necas és Nagyová több mint munkakapcsolatban voltak.

Sok millió koronát és aranyat is elkobozott a rendőrség

A kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat székhelyén összesen 31 házkutatást tartott a cseh korrupcióellenes rendőrség csütörtökön. Az akció során mintegy 130-150 millió korona összegű készpénzt és több tucat kilogrammnyi aranyat foglaltak le.

Az akciót a hatályos törvények szerint az államügyészség felügyelte, és a beavatkozásokat a bíróság engedélyezte – hangsúlyozta Robert Slachta, a korrupcióellenes rendőrség főnöke.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik