Nagyvilág

Börtönbe mehet Slota

jan-slota(1)(960x640).jpg (jan slota, )
jan-slota(1)(960x640).jpg (jan slota, )

Egy évet kaphat, mert nem akarta megfújni a rendőrök szondáját.

Vádemelési javaslattal végződött a májusban ittas vezetés gyanúja miatt letartóztatott Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnöke elleni rendőrségi vizsgálat – erről számolt be rendőrségi forrásra hivatkozva a Novy Cas nevű szlovák bulvárlap szerdán.

A magyar- és romaellenes kirohanásairól ismert Slota kocsiját még májusban próbálták megállítani a rendőrök az észak-szlovákiai Csacán. A politikus nem állt meg, így végül rövid üldözés után kapták el. Miután elutasította az alkohol- és vértesztet, előállították, majd pár óra múlva szabadlábra helyezték.

A szlovák törvények szerint az elutasítás alapján úgy tekintenek rá, mintha súlyosan ittas állapotban vezetett volna. Szlovákiában a közúti közlekedésről szóló törvény és a büntető törvénykönyv több mint két éve hatályos módosítása értelmében szabadságvesztés büntetés szabható ki arra a járművezetőre, akinek a vérében egy ezreléknél magasabb alkoholszintet állapítanak meg.

Az esetről beszámoló szlovák hírportál kérdésére, hogy miért vezetett ittasan, azt mondta: úgy hiszi, tévedésről van szó, és azt gondolja, hogy nem ittas.

Ján Slotát, az SNS volt elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét alig néhány héttel az incidens előtt zárta ki soraiból volt pártja, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

A pozsonyi sajtó az elmúlt évek során több alkalommal is beszámolt Ján Slota alkoholos befolyásoltság alatti incidenseiről. A volt pártelnök magyar- és romaellenes kirohanásaival és egyéb sértő megjegyzéseivel a múltban már többször is foglalkozott a média. Ezek közül a legismertebbek közé tartozik, amikor az SNS gyűlésén 1999-ben Ján Slota azt mondta: tankokba ülnek, és úgy teszik a földdel egyenlővé Budapestet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik