Nagyvilág

Dagad az amerikai adatgyűjtési botrány

kem(960x640)(2).jpg (kém, )
kem(960x640)(2).jpg (kém, )

A legnagyobb internetes szolgáltatók azt állítják, nem tudták, hogy hírszerzők figyelték meg a felhasználóikat.

Magán e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok kerültek az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség birtokába a legnagyobb internetes szolgáltatók közé tartozó kilenc cégtől – közölte internetes kiadásában csütörtökön egy titkos dokumentumra hivatkozva az amerikai The Washington Post és a brit The Guardian.

Egy PRISM kódnevű, bírósági végzés által jóváhagyott program keretében még 2007, vagyis George W. Bush elnöksége óta hozzáfér a Microsoft, a Yahoo, a Google, a Facebook, a PalTalk, az AOL, a Skype, a YouTube és az Apple központi szerveréhez. A programot 2012 decemberében, vagyis Barack Obama újraválasztása után meghosszabbították.

Az érintett cégek azt állítják: nem működtek együtt a hírszerzéssel.

A kormány tegnap még csak telefonlehallgatásokról beszélt, és csak egy szolgáltatóról.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója csütörtök éjjel azt mondta: az a törvény, amely lehetővé teszi az amerikai kormányzati ügynökségek számára, hogy kommunikációs adatokat gyűjtsenek internetes szolgáltatóktól, kizárólag az Egyesült Államokon kívüli, nem amerikai személyek célba vételét engedélyezi.

Az amerikai kémfőnök „”elítélendőnek” nevezte az internetes hírszerzési anyaggyűjtés leleplezését, a valamivel korábban a Verizon telekommunikációs cégen keresztül folytatott telefonhívások adatainak titkos megfigyeléséről szóló dokumentum kiszivárogtatásáról pedig azt állította, hogy az tartós és visszafordíthatatlan károkat okozott.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik