Nagyvilág

3,1 millió kisgyermek halálát okozza az alultápláltság

gyerekek-esznek (gyerekek esznek)
gyerekek-esznek (gyerekek esznek)

Az öt év alattiak halálának 45 százalékát teszi ki évente.

Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint az élet első ezer napja, azaz a fogantatástól a második életév végéig tartó időszak tartósan befolyásolja a későbbi egészségi állapotot – olvasható a Lancet brit orvosi hetilapban.

A helytelen étkezés, amely túlsúlyt, elhízást, illetve alultápláltságot is okoz, gazdasági következményekkel is jár. Egy friss ENSZ-jelentés szerint az egészségügyi kiadásokat és a termelés kiesését tekintve fejenként évente 500, összesen 3500 milliárd dollárba kerül a világnak a hiányos táplálkozás.

A kutatócsoport 2008-tól kezdve áttekintette az alacsony és közepes jövedelmű családok anyai és gyermeki alultápláltságára és elhízására vonatkozó adatokat. Megvizsgálták az országos és nemzetközi élelmezési programok alakulását is.

Fotó: Northfoto

A kutatócsoport úgy véli, történt ugyan előrelépés az elmúlt években, 2011-ben mégis több mint 156 millió gyermek volt a korához képest csenevész, és 50 millió gyermek volt a magasságához képest alacsony testtömegű.

„A várandósság és az első két életév hiányos táplálkozásának komoly következményei vannak a halandóságra és a felnőttkori krónikus megbetegedésekre nézve. Kihat az iskolai előmenetelre, majd a társadalomilag hasznos munka végzésére is” – hangsúlyozták.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy az országok nem tudnak kitörni a szegénységből, hacsak nem biztosítanak globálisan elsőbbséget a táplálkozásnak.

Június 8–9-én Londonban üléseznek a világ táplálkozási szakértői, ezt követi majd a G8-ak éves találkozója június 17–18-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik