Nagyvilág

Már két halott a török tüntetéseken

törökország (törökország, )
törökország (törökország, )

Durvul a helyzet, a történet már rég nem a Gezi park fáiról szól.

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban hétfő éjjel is, hogy feloszlasson több, a kormány ellen zavargásokkal is tüntető csoportot.

A török orvosok szövetsége hétfőn az első halálesetről is beszámolt a megmozdulások kapcsán: Isztambulban még vasárnap egy fiatalembert autó ütött el egy tüntetés helyszínén. A sofőr az értesülések szerint szándékosan vezette járművét egy tiltakozócsoportnak.


Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Kedd hajnali sajtóértesülések szerint egy másik tüntetésen, a déli Hatay tartományban fejlövést kapott egy 22 éves fiatalember, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. A hatóságok egyelőre nem tudják, honnan érkezett a halálos lövés, a történteket vizsgálják

Ankarában a Kavaklidere lakónegyedben a rendőrség – a CNN-Türk televízió jelentése szerint – még gumilövedékeket is kilőtt, itt a tüntetők kövekkel dobálták a hatóság embereit.

Isztambulban késő este az európai oldalon található Gümüssuyu negyedben dobtak könnygázgránátokat a tüntetők közé, miután azok barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak.

Kezdetben négy aktivista tiltakozott csak az isztambuli Gezi park beépítése ellen, ám a demonstráció rövid idő alatt országos kormányellenes tüntetéssé nőtte ki magát – olvasható a Euronews magyar nyelvű oldalán.

Fotó: MTI/EPA/Muammer Tan

A többnyelvű hírcsatorna újságírója megkérdezte a tüntetések politikai hátteréről Riva Kastoryanót, a Párizsi Politikatudományi Intézet professzorát. A demonstrálók sokaságával kapcsolatban a professzor elmondta, hogy „nagyon lelkesek az emberek, hogy részt vehetnek ebben, azok is, akik még soha nem voltak tagjai egyetlen politikai mozgalomnak sem. Az elmúlt napokban sokféle politikai nézetű ember verődött össze, közösen tiltakoznak, de nem egy közös ideológia, párt vagy mozgalom tartja össze őket. Ezt nem az ellenzék gerjeszti, nagyon sok kormánypárti tiltakozó is van. Ők egyszerűen azt szeretnék elérni, hogy a kormány javítson az általános politika morálon. Tehát nincs közös ideológia, ami összetartja ezeket a csoportokat”.

Kastoryano úgy vélte, hogy először szolidaritásból terjedt tovább (az emberek indulata), majd a miniszterelnök hozzáállása dühítette fel a lakosságot. A szolidaritás természetes része az ilyen mozgalmaknak. A facebook, a twitter és a közösségi média általában hozzájárul ahhoz, hogy elterjednek ezek a mozgalmak. A török média nem tudósított az eseményekről, muszáj volt használni a közösségi médiát, és ebben hatékonyak voltak – írja a Euronews.

Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik