Nagyvilág

Bocsánatot kért a tüntetőktől a török kormány

tüntetés isztambulban (tüntetés, könnygáz, isztambul)
tüntetés isztambulban (tüntetés, könnygáz, isztambul)

Bocsánatot kért a számos megsebesült tüntetőtől Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes kedden, miközben Törökország-szerte immár az ötödik napja zajlanak a kormányellenes tiltakozások.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor hangsúlyozta: ez a bocsánatkérés nem vonatkozik azokra, akik tüntetés közben kárt tettek a környezetükben és korlátozták mások szabadságát. Arinc szerint a helyzet amiatt durvult el, „mert a rendőrök könnygázt vetettek be a kezdetben legitim követelésekkel érkező emberekkel szemben”.

Arinc az Abdullah Gül elnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy az ankarai kormány minden állampolgár életmódját tiszteletben tartja. A miniszterelnök-helyettes jogosnak és igazságosnak nevezte az első, környezetvédelmi jellegű tüntetéseket, amelyek később politikai színezetet öltöttek.

Arinc, aki egyben kormányszóvivő is, egyúttal felszólította a tüntetőket, a szakszervezeteket és a politikai pártokat, hogy azonnal hagyjanak fel a tiltakozással. A miniszterelnök-helyettes biztosított róla, hogy a török kormány levonta a következtetéseket az utóbbi napok eseményeiből.

Eközben a török közalkalmazotti szakszervezetek szövetsége (KESK) kétnapos sztrájkot hirdetett a demokráciáért, valamint tiltakozásul a kormány tüntetőkkel való bánásmódja miatt. Az ernyőszervezet internetes honlapján tudatta, hogy a csatlakozó közalkalmazottak kedd délelőttől fogva már nem dolgoznak. A török média szerint a felhívásnak több százezren tehetnek eleget.

A törökországi tüntetések az Isztambul központjában található Gezi park átalakítási tervei miatt kezdődtek, de a rendőrség brutális fellépésének eredményeként végül a kormány ellen fordultak a tiltakozók. A demonstrálók a Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) iszlamizáló törekvései, valamint a kormányfő tekintélyelvű vezetési stílusa ellen emeltek szót.

A török orvosi szövetség (TTB) szerint több mint 2300-an sebesültek meg az összecsapásokban, hétfőn pedig két tüntető életét vesztette.

Miközben Isztambulban és Ankarában nem csillapodik a népharag, Erdogan többnapos észak-afrikai körútjának első állomásán, Marokkóban tárgyalt. A miniszterelnök Algériába és Tunéziába is ellátogat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik