Nagyvilág

A füle buktatta le a sorozatbetörőt

betoro(210x140)(2).jpg (betörő)
betoro(210x140)(2).jpg (betörő)

Füllenyomata alapján azonosítottak egy sorozatbetörőt Lyonban: a férfit azzal vádolják, hogy mintegy nyolcvan helyre tört be a közép-franciaországi nagyváros egyetemi campusán.

“Hónapok óta dolgozunk ezen a régi módszeren, amelyet hivatalosan még soha nem aknáztak ki igazán Franciaországban” – mondta egy nyomozó. A módszer lényege, hogy az ujjlenyomathoz hasonlóan fülkagyló-lenyomatot vesznek a betörés helyszínén. Mielőtt akcióba lépett volna, a lyoni betörő több esetben is a fülét a lakás ajtajára tapasztva bizonyosodott meg arról, hogy senki nem tartózkodik a kiszemelt lakásban.

A füllenyomatos módszert Franciaország szomszédjai, például a svájciak rendszeresen alkalmazzák. Az ujjlenyomathoz hasonlóan a fülkagyló-lenyomata is mindenkinek különböző, ezért a nyomozók nagyon jól tudják használni, elsősorban a hagyományos módszerekkel történő vizsgálatok esetén.

“A bűntett helyszínén nemcsak digitális ujjlenyomatot és mindenféle DNS-mintákat veszünk, hanem az elkövetőknek minden olyan nyoma is érdekel minket, amelyeket a helyszín kiválasztásakor hagynak maguk után” – mondta a lyoni nyomozó. A rendőrség szerint nagyon gyakori, hogy a tettesek füllenyomatot hagynak annak a lakásnak az ajtaján, ahova betörtnek.

Ez a hagyományos módszer lett a veszte egy 26 éves grúz állampolgárságú sorozatbetörőnek Lyonban februárban, akit sikerült rajtakapni egy betörésen az egyik egyetemi kollégiumi szobában. Az előzetesbe került férfi azután vallotta be, hogy ő követte el a mind a nyolcvan betörést, hogy a nyomozók megállapították: az ő füllenyomatát találták meg több betörés helyszínén.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik