Nagyvilág

Nem üldözési mánia az összeesküvés ellenünk

Hősök tere, Magyar Gárda (magyar gárda, hősök tere)
Hősök tere, Magyar Gárda (magyar gárda, hősök tere)

„A Soros-hálózat fasisztázza Magyarországot" – ezt állítja Roger Scruton konzervatív angol filozófus, aki a Heti Válasznak adott exkluzív interjút.

A hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban Roger Scruton úgy véli: nem a hazai jobboldal üldözési mániája a Magyarország elleni összeesküvés emlegetése. „Angliából nézve úgy látom, létezik ilyen összeesküvés. Van néhány ember, aki a nemzetközi médiában folyamatosan fasizálódó diktatúrának állítja be az országot. A baloldali elfogultság persze általában is jellemzi az egyetemeket, különösen a drága amerikaiakat. Ezek ösztöndíjakat adnak a Haraszti és Kis János köreiből kikerülőknek, akik gyakran rendkívül intelligens és érdekes emberek. Ám kikerültek a magyar parlamentből is, s a nyugati világban meglévő privilégiumaikat arra használják, hogy országon kívüli ellenzék legyenek.” A filozófus szerint ez illegitim hatalomgyakorlás.

Scruton úgy tartja, ma elsősorban a „Soros-hálózatnak” köszönhető az ország nemzetközi rossz híre. „Soros a személyében is be van oltva a nacionalizmus ellen, ami érthető, ha figyelembe vesszük a zsidó örökséget. Az általa kiépített hálózat viszont nagyon is politikussá lett.” Szerinte a rengeteg kritika között lehet jogos bírálat is, de a mértéktelenség szembeötlő.


Fotó: AFP / Michel Cizek

„Olyan képet festettek fel egyesek, például Haraszti Miklós, hogy itt már bakancsok csattognak az utcákon, hogy félni kell. Az efféle mítoszok terjesztése gyalázatos. Azzal semmi gond nincs, ha valaki közli a külföldi médiával: nézzék, én a magyar ellenzék embere vagyok, így és így látom a mostani kormányt. Amikor viszont azzal vádolják saját országukat, hogy fasisztává vált, miközben nem vált azzá, az szégyenletes.”

Scruton a nyolcvanas évek közepén érkezett először Magyarországra, s ismerkedett meg a mára nagyon eltérő utakat bejárt ellenzéki körökkel, hogy a jogállamiság kialakításában segédkezzen – emlékeztet a Heti Válasz.

Újra hazánk megfigyelése a téma

Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság a hazánkkal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolta, egy másik európai intézmény, az Európa Tanács bürója úgy döntött: napirendjére veszi a Magyarország elleni monitoringeljárás megindításának ügyét.

Kormányzati források a Magyar Nemzetet arról tájékoztatták, hogy az ET szakbizottságához hasonlóan ennek a grémiumnak is arról kell állást foglalnia, hogy javasolja-e a parlamenti közgyűlésnek a Magyarország elleni megfigyelési eljárás elindítását. A döntés valójában csak formaság, mert már eldőlt, hogy az ügyet mindenképpen az ET közgyűlése elé viszik. Ott mondják majd ki – várhatóan június végén –, hogy megindítják-e ellenünk az uniós tagállam esetében eddig még példa nélküli megfigyelési eljárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik