Nagyvilág

Egyre több nő tartja el a férjét is

nő (fiatal nő)
nő (fiatal nő)

A Pew Research Center felmérése szerint két nagy csoportra lehet osztani a gyereket nevelő családfenntartó nőket. 63 százalékuk (8,6 millió) egyedül él gyermekével, 37 százalékuk (5,1 millió) pedig házas, és többet keres, mint a házastársa. Bár mindkét családtípusban a nők a családfenntartók, hatalmas különbség van a két csoport jövedelmében.

A gyereküket egyedül nevelő anyák átlagjövedelme évi 23 ezer dollár, míg a férjezett anyák évi 80 ezer dollárt keresnek.
A női szerepek dominánsabbá válását a munkaerő-piaci folyamatok magyarázzák. Ma az Egyesült Államok munkaerejének 47 százalékát a nők adják, és a dolgozó férjezett és gyermekes anyák aránya 65 százalékra emelkedett 2011-re az 1968-as 37 százalékról. A felmérés szerint a gazdasági válság kezdete óta az anyák munkakedve nőtt, egyre többen szeretnének teljes állásban dolgozni.

Az amerikai társadalom megosztott abban a kérdésben, mennyire jók ezek a változások. A felnőttek 74 százaléka szerint a dolgozó anyák számának növekedése nehezebbé tette a szülőknek a gyereknevelést. Ugyanakkor a lakosság kétharmada szerint lényegesen jobb a családok anyagi helyzete, ha a nők is dolgoznak.

Az amerikaiak 79 százaléka elutasítja, hogy a nőknek vissza kellene térniük „tradicionális nemi szerepkörükbe”, de más a családos dolgozó nők és férfiak megítélése. A megkérdezettek fele szerint jobb a gyereknek, ha az anya nem dolgozik és otthon van, míg az apákról ezt csak 8 százalék mondta.

Magyarországon nem becsülik meg a diplomás nőket a munkaerőpiacon

Magyarországon egy diplomás nő ugyanabban a pozícióban átlagosan 45 ezer forinttal keres kevesebbet, mint egy férfi.

Alig vannak vezető beosztásban nők a Magyarországon jelen lévő multinacionális vállalatoknál. Ráadásul Magyarországon a hölgyek 43 százaléka nem dolgozik. Aki mégis talál munkát, alacsonyabb fizetésre számíthat, mint férfi társai.

Ha egy nő és egy férfi ugyanazért az állásért jelentkezik, változatlanul a férfiakat részesítik előnyben – írta a dehir.hu. Nemcsak az álláskereséskor tapasztalhatóak ezek a hátrányok, hanem a státuszok betöltését követően is. Ha a jövedelmi különbségeket nézzük, akkor 20-25 százalékos bérkülönbséget tapasztalunk – mondta Csoba Judit, a Debreceni Egyetem Szociológiai Intézetének igazgatója. A Méliusz Központban a diplomás nők helyzetéről tartott előadásokon a szociológusok arról beszéltek, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kell, mert ez a családok elszegényedéséhez vezet. Megoldás lehet, hogy ha a nők rövidebb ideig lennének gyesen, és ha a jelenleginél több bölcsődei férőhely volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik