Nagyvilág

Orbánt jobban értékeli a Híd, mint az MKP

Bugar-Bela(210x140)(1).jpg (bugár béla, )
Bugar-Bela(210x140)(1).jpg (bugár béla, )

Ha a szlovákiai magyarokon múlna, a Fidesz nyerné a választásokat, de kormányt egymaga nem tudna alakítani.

A Híd által megrendelt, a Focus ügynökség és a Publicus Slovensko által készített reprezentatív felmérés szerint a szlovákiai magyarok 34%-a nem választana Magyarországon, 23% bizonytalan – ez egy elméleti kérdés volt, tehát mindenkinek feltették, nem (csak) a magyar választójoggal bíró kettős állampolgároknak.

A biztos pártválasztók között a Fidesz 47, a balközép ellenzék (MSZP, Együtt 2014, LMP, DK) 41, a Jobbik 11%-on áll.

E kérdésben markánsan eltérő a két szlovákiai párt, a Híd és az MKP szimpatizánsainak a választása. Az MKP-szavazók kétharmada a Fideszre, 17%-a az ellenzékre, 16%-a pedig a Jobbikra voksolna. A Híd szimpatizánsainál viszont a baloldal győzne 54%-kal, a Fidesz 42%-ot kapna, a Jobbik a küszöb alatt végezne (4%).

Az Orbán-kormány teljesítményét iskolai jegyekkel kifejezve az MKP választói 2,59-esre, a Híd szimpatizánsai 3,07-re értékelték. (Mindez azért érdekes, mert az Orbán-kormány egyértelműen az MKP mellett tette le a voksát, mint ismert, a Híd nem kapott meghívást a Magyar Állandó Értekezletre sem, mivel a formáció a Fidesz szerint nem etnikai alapú, hanem „vegyes párt” – a szerk.)

A felmérésben rákérdeztek a magyarok szlovákiai pártpreferenciáira is. A biztos pártválasztók 55%-a a Hidat, nem egész 30%-a az MKP-t támogatja. A szlovákiai magyarok negyede egyébként nem tud a pártpalettáról választani, 8%-a bizonytalan.

Érdekesség, hogy azok, akik szlovák pártra voksolnának (a biztos pártválasztók 15%-a), jórészt Ficóéknak szavaznának bizalmat. Ebben a csoportban a Smer népszerűsége 40%-os. Az adatfelvétel április és május fordulóján zajlott, 741 fős mintán, a kérdezőbiztosok dél-szlovákiai magyarokat faggattak preferenciáikról. A kutatás egy hosszabb ideje futó méréssorozat legújabb része. A felmérés részletei az Új Szó szerdai számában olvashatók.

Bugár Béla már korábban jelezte: a Híd a magyar kormánnyal és a Fidesszel hajlandó lenne partneri viszonyt fenntartani, és őt bosszantja, hogy a magyar fél nem él a szlovák kormányban lévő partner nyújtotta lehetőséggel. Szerinte az Orbán-kormány a kettős állampolgárságról szóló törvénnyel melléfogott. A Fidesz ugyanis az MKP egyes politikusainak a tanácsára hallgatva elhitte, hogy nem lesz nagy a szlovák ellenállás a törvénnyel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik