Nagyvilág

Karok és művégtagok nélkül mászta meg a Mount Everestet

himalaja(960x640)(4).jpg (himalája, )
himalaja(960x640)(4).jpg (himalája, )

A világon elsőként művégtagok nélkül jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre a hét végén egy olyan hegymászó, akinek mindkét karját amputálták.

A kanadai-nepáli állampolgárságú Sudharsan Gautam 16 évesen, egy baleset következtében veszítette el mindkét karját. A nepáli kormány tudomása szerint ő az első, mindkét karjára amputált alpinista, aki protézis segítsége nélkül megmászta a Mount Everestet.

„Kezek nélkül a világ tetején” elnevezésű akciójával Gautam arra akarta felhívni a világ figyelmét, hogy a jelentős testi fogyatékossággal rendelkező emberek is képesek kiemelkedő teljesítményekre, „a fogyatékosság nem egyenlő a tehetetlenséggel” – jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

Rekordok hétvégéje

Több érdekes új, jórész „női” rekord született az elmúlt hét végén a 8848 – más mérések szerint 8850 – méter magas Mount Everesten (Csomolungma), ahol javában zajlik az idei hegymászószezon.

Első ízben hódította meg a világ legmagasabb pontját szaúd-arábiai és pakisztáni nő, és sikerült feljutnia a csúcsra egy indiai női ikerpárnak is.

Raha Moharak az első nő a vallási szigoráról ismert Szaúd-Arábiából, aki meghódította a Mount Everestet, egyben ő az eddigi legfiatalabb az egész arab térségből, aki feljutott a hegycsúcsra. Tekintve, hogy Moharak egy olyan országból származik, amelyben a nők még autót sem vezethetnek, legalább olyan nehéz volt meggyőznie családját, hogy engedjék el az expedícióra, mint megmászni a hegyet.

Első pakisztáni nőként kapaszkodott fel a világ tetejére Szamina Baig. A pakisztáni sajtó szerint a 22 éves nő, aki fivére társaságában mászott, a legfiatalabb azon mindössze három pakisztáni hegymászó közül, akinek sikerült meghódítania a Mount Everestet.

Megmászta a Csomolungmát a hét végén egy indiai ikerpár is, két 21 éves diáklány, akik a béke gesztusaként a földkerekség legmagasabb pontján kezet nyújtottak a velük egy időben felérő pakisztáni testvérpárnak. Tovább érdekesség, hogy az indiai ikerlányok mellett ugyanabban az időben a csúcson tartózkodott egy férfi ikerpár is, két nepáli serpa.

A mexikói David Liano González lett a hét végén az első a hegymászók sorában, aki ugyanabban a szezonban mindkét – északi és déli – oldaláról is megmászta a Nepál és Kína határán emelkedő hegycsúcsot. A 33 éves sportember május 11-én vágott neki a második küldetésnek a tibeti oldalról, és az expedíció szervezője szerint vasárnap hajnalban ért fel. González immár ötödik alkalommal jutott fel a világ legmagasabb pontjára, ahová vasárnap reggel amúgy több mint százan kapaszkodtak fel.

A Mount Everest megmászásával a dél-koreai Kim Csang Ho honfitársai közül elsőként igázta le oxigénpalack nélkül a világnak mind a 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát, és a világon az eddigi legrövidebb idő – 7 év, 10 hónap és 6 nap – alatt teljesítette ezt a bravúrt. A korábbi ilyen rekordot – 7 évvel, 11 hónappal és 14 nappal – a lengyel Jerzy Kukuczka tartotta. A 43 éves Kimmel együtt immár tizennégyen mondhatják el magukról a világban, hogy oxigénpalack nélkül mászták meg a világ összes nyolcezres hegycsúcsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik