Nagyvilág

Tűrhetetlen visszaélések az adóhivatalnál

Barack Obama (barack obama, )
Barack Obama (barack obama, )

Barack Obama elnök arra utasította pénzügyminiszterét, hogy a vétkeseket vonja felelősségre.

„A vizsgálat által feltártak tűrhetetlenek és megbocsáthatatlanok” – szögezte le Obama, a pénzügyi tárca adóügyi főellenőre által végzett belső vizsgálat megállapításaira reagálva. Nyilatkozatában az elnök kiemelte: „Az IRS-nek tisztességes és pártatlan módon kell alkalmaznia a törvényt, alkalmazottjainak pedig a legfeddhetetlenebb módon kell eljárniuk. A jelentés azt mutatja, hogy néhány alkalmazott megbukott a vizsgán.”

Barack Obama utasította Jack Lew pénzügyminisztert, hogy vonja felelősségre azokat, akik vétkesek a konzervatív csoportok célzott és pótlólagos vizsgálatnak való alávetésében. „Függetlenül attól, hogyan engedtetett meg ez a fajta magatartás, a lényeg az, hogy méltatlan volt” – hangsúlyozta.

Lew pénzügyminiszter keddi közleményében arra mutatott rá: a vizsgálat nem talált bizonyítékot arra, hogy bármely külső személy vagy szervezet befolyásolta volna az IRS-t a „nem megfelelő kritériumok” alkalmazásában a nonprofit csoportok adómentességi kérelmének elbírálásában.

Az ügyben a képviselőház egy illetékes bizottsága már pénteken meghallgatást tart, amelyre beidézték Steven Millert, az adóhivatal ügyvivő biztosát és J. Russell George-ot, a pénzügyminisztérium adóügyi főellenőrét, aki az auditot lefolytatta.

A vizsgálat megállapította, hogy az IRS szándékosan vetett alá célzott és pótlólagos ellenőrzésnek konzervatív nonprofit csoportokat, ami „azt a látszatot kelti”, hogy a hatóság „politikailag nem elfogulatlan”.

A dokumentum ugyanakkor nem foglalt egyértelműen állást azzal kapcsolatban, hogy az intézkedések politikailag motiváltak voltak-e, nem nevezett meg felelősöket és nem indítványozott fegyelemi eljárást. Javaslatokat tett viszont azzal kapcsolatban, hogy a jövőben miként kezeljék az adómentességi kérelmeket, és felhívta a figyelmet arra, hogy az adóhivatal alkalmazottjainak részrehajlás nélkül kell végezniük a dolgukat.

A szelektív adóhatósági vizsgálatok ügyében Eric Holder igazságügyi miniszter keddi bejelentése szerint nyomozásba kezdett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.

Az adóhivatali botrány – együtt az AP hírügynökség munkatársainak a szövetségi nyomozók általi lehallgatásával –, továbbá a Bengáziban működő amerikai képviselet elleni terrortámadás ügyének republikánusok általi naprenden tartása rendkívül megnehezíti a demokrata párti elnök számára, hogy valóra váltsa a második kormányzati ciklusával kapcsolatos elképzeléseit. Mi több, az ellenzéki honatyák részéről többen nyíltan szóba hozták az elmozdításának szükségességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik