Nagyvilág

Szexbotránytól hangos a Pentagon

Chuck Hagel, Pentagon (chuck hagel, pentagon)
Chuck Hagel, Pentagon (chuck hagel, pentagon)

Zaklatással gyanúsítják a nemi visszaélések elleni program koordinátorát.

Vizsgálatot indított az amerikai védelmi minisztérium a fegyveres erők nemi visszaélések megelőzését célzó programjának koordinátora ellen, mert a gyanú szerint szexuálisan zaklatta egyik beosztottját, és egyéb vétségeket is elkövetett – jelentette be kedden a Pentagon.

A név nélkül említett első osztályú őrmestert, aki a texasi Fort Hood támaszponton szolgál, azonnali hatállyal felfüggesztették minden tisztségéből. A férfit kerítéssel, valamint nemi visszaéléssel és bántalmazással gyanúsítják.

Chuck Hagel védelmi miniszter dühét és csalódottságát hangoztatta az eset hallatán, és teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben – közölte a Pentagon. A botrány egy héttel azután pattant ki, hogy napvilágot látott egy jelentés, amely rámutat a hadseregen belüli nemi agresszió növekedésére. Az ilyen cselekmények száma tavaly 3374-re nőtt, 6 százalékkal az azt megelőző évhez képest, “de azokat távolról sem jelentik rendszeresen a hatóságoknak” – állapítja meg a jelentés.

A hónap elején vettek őrizetbe – ittas állapotban – egy tisztet, miután egy észak-virginiai parkolóban megfogdosott egy nőt. A tiszt a légierőnél volt az említett program vezetője.

Becslések szerint a 26 ezret is elérheti azoknak a száma a fegyveres erőknél, akiket tavaly szexuális zaklatás vagy támadás ért. A jelentett esetek száma 37 százalékkal nőtt 2012-ben az előző évihez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik