Nagyvilág

Földet ért mindenki kedvenc űrhajósa

űrhajósok (úrhajósok)
űrhajósok (úrhajósok)

Épségben Földet ért a kazahsztáni sztyeppében a Nemzetközi Űrállomás (ISS) három asztronautáját szállító leszállóegység - közölte kedd reggel az orosz űrkutatási hivatal. A három űrhajós jól van.

Az űrkapszula a terveknek megfelelő időben Dzseszkazgan városától 146 kilométerre délkeletre landolt. Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA és az orosz televízió által is élő adásban közzétett felvételeken látni lehetett, amint a Szojuz TMA-07M leszállóegység narancssárga fékezőernyőjével lassan ereszkedik lefelé, miközben kutató és mentőhelikopterek köröznek a landolás helyszíne közelében, hogy azonnal az űrhajósok segítségére siessenek.

Az orosz űrrepülések Moszkva melletti irányító központja a földet érés után azonnal azt jelentette, hogy “a legénység jól van”. Nem sokkal később a televíziók mutatták a három mosolygó űrhajóst, ahogy a kapszulából való kiemelésük után félig hátradöntött székekben ülnek a földön, kék hőszigetelő pokrócokkal betakarva, és csevegnek a helyszínre érkezett tisztségviselőkkel meg az első ellenőrzéseket végző orvosokkal.

Fotó: MTI/EPA/NASA/Carla Cioffi

A három asztronauta, Chris Hadfield, az ISS első kanadai parancsnoka, az amerikai Tom Marshburn és az orosz Roman Romanyenko 144 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Hazatérésük után két orosz és egy amerikai űrhajós maradt az ISS-en. Az ISS következő legénységét – egy orosz, egy amerikai és egy olasz űrhajóst – május 29-én indítják útnak Bajkonurból Szojuz TMA-09M űrhajóval.

A hazatért űrhajósok számos feladatot végeztek el csaknem öt hónapos űrmissziójuk során. Egyikük, Tom Marshburn hazautazása előtt három nappal, szombaton harmadszor is kilépett a nyílt világűrbe, hogy társával, Chris Cassidyvel együtt megjavítsa az ISS egyik napelemének hűtőrendszerét, amelyből ammónia szivárgott. Az űrséta öt és fél órán át tartott.

A most visszatért kanadai űrhajós, Chris Hadfield pedig történelmet írt az ISS fedélzetén egy nappal hazautazása előtt. Gitárral a kezében, súlytalanság állapotában elkészítette az első űrbéli könnyűzenei videoklipet: David Bowie egyik, némileg átalakított slágerét, a Space Oddity című dalt énekelte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik