Nagyvilág

Gulyás, Kuncze és Harrach kormányfő lehetne

harrach-peter(960x640)(1).jpg (harrach péter, )
harrach-peter(960x640)(1).jpg (harrach péter, )

A politikusok közül a mélyebb hangúak népszerűbbek.

Immár felmérés igazolja, hogy a hangszínnek döntő szerepe van nemcsak az üzleti életben, hanem a politikában is. A  mélyebb hangú politikai, illetve cégvezetők is sikeresebbek, mint a magasabb orgánumúak – erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók.

A Duke és a Kaliforniai Egyetem tudósai csaknem 800 vállalatvezető hangmintáit, jövedelmét, foglalkoztatásának hosszát, vagyonát vizsgálták. A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a hangmélység és az üzleti sikeresség, ennek folytán pedig a vezető anyagi megbecsültsége között.

Kimutatták, hogy a 22,2 herzcel mélyebb hang évi 187 ezer dollár – 41 millió forint – jövedelemtöbblettel párosul. Az elemzésből az is kiderült, hogy a mélyebb hangú férfivezetőket a vállalatok hosszabb időn át alkalmazzák. A Duke Egyetem egy korábbi kutatásában arra jutott, hogy a politikusok közül szintén a mélyebb hangúak a népszerűbbek, mind a nők, mind a férfiak körében. Margaret Thatcher szándékosan mélyebb tónusban beszélt – jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap. A kutatás a néhai brit miniszterelnököt igazolta, az új kutatás szerint nemcsak a férfiak, hanem a női jelöltek közül is a mélyebb hangúakat kedvelik inkább a választók.


Lenne esélye
Forrás: Story-Best Archívum

A kutatásban részt vevőknek tíz pár férfi és tíz pár női hangot játszottak le, minden pár ugyanazt a mondatot mondta, azonban alig érezhetően manipulálták a felvételeket: az egyik hang magasabb, a másik mélyebb lett. A mélyebb hangok elsöprő győzelmet arattak. A tanulmány szerzői szerint a jelöltek hangja önmagában nem dönthet el egy választást, de befolyásolja azt. Talán ennek is köszönheti győzelmét Barack Obama, hiszen a jóval vékonyabb, magasabb hangú Mitt Romneyt sikerült megelőznie a tavaly novemberi választásokon.

Magyarországon – csak a hangja alapján – aligha lehetne kormányfőként ellenfele a fideszes Gulyás Dénesnek és Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének. (Talán Kuncze Gábornak lenne esélye, ha visszatérne a politikai életbe.) Ők azonban – különféle okokból – vélhetően nem lesznek Orbán Viktor kihívói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik