Nagyvilág

Így hazudj a kampányban!

Beppe Grillo (Beppe Grillo)
Beppe Grillo (Beppe Grillo)

Az M5S összesen 163 szenátorának és képviselőjének nem elég a havi nettó 2500 euró parlamenti fizetés, miközben a többi párt parlamenti tagjai ennek közel tízszeresét keresik.

A Beppe Grillo komikus vezette civil mozgalom a februári választási kampányban bejelentette, hogy a római parlamentbe bejutó tagjai lemondanak az őket illető havi bruttó tízezer eurós fizetés feléről. Azt ígérték, hogy csak ötezer eurót tartanak meg, a másik felét szolidaritási alapba fizetik be a többek között a gazdasági válságban csőd fenyegette kis- és középvállalkozások támogatására.

“A megmaradt bruttó ötezer euróból adólevonással nettó kétezerötszáz marad, ez nem elég ahhoz, hogy a nem római szenátorok az olasz fővárosba utazzanak, itt lakást béreljenek és családjukat is eltartsák” – magyarázta Vito Crimi, az M5S szenátusi frakcióvezetője.

Grillo blogon érkezett utasításával szembeszegülve ezért az M5S parlamenti tagjai belső szavazást tartottak, és úgy döntöttek, hogy mindenki önkéntes alapon dönthet arról, mennyit tart meg fizetéséből. A többség például nem mond le a szenátoroknak és képviselőknek jutó napidíjról, utazási, telefonálási és egyéb költségtérítésről, mely további havi bruttó tízezer euróval egészíti ki a parlamenti fizetést.

Beppe Grillo mozgalmának nemes ideáljai csak a parlamenten kívül működtek: ahogy a civilek megkapták az első parlamenti fizetésüket, attól kezdve már nem Grillo, hanem a pénz beszélt – kommentálta Massimo Cacciari olasz filozófus, balközép politikus.

Az M5S – amelynek 109 képviselője ül  a 630 fős alsóházban és 54 szenátora a 315 fős szenátusban – a választásokkor rendkívül jól használta ki a megszorító intézkedések, a politikusok kiváltságai és a különböző politikai botrányok miatt érzett általános elégedetlenséget. Grillónak magának nem lesz hivatalos tisztsége, mivel 1981-ben elítélték, mert egy három halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik