Nagyvilág

Ahol 16 éve egy macska a polgármester

Kevés városházi elöljáró mondhatja el magáról, hogy naponta megvakarják a fülét és megsimogatják a pocakját.

A fülöpházi Balogh József vak komondorának híre kapcsán jól időzítve írta meg a Gépnarancs az alaszkai Stubbs történetét.

Stubbs egy macska, de egyáltalán nem átlagos macska. Ő ugyanis Talkeetna városka polgármestere immár 16 éve.

Története 1997 júliusára nyúlik vissza, amikor az alig 900 fős amerikai település lakóinak szavazniuk kellett arról, hogy ki legyen a város első embere. A szavazólapon szereplő jelöltek azonban nem tetszettek a helybélieknek, így sokan nem is voksoltak. Voltak azonban, akik igen: a legtöbben egy akkor még pár hónapos kiscica, Stubbs nevét írták le a papírcetlire.

A rövidfarkú, vörös (nem kommunista, a szőre ilyen!) macsek így lett Talkeetna polgármestere.

A tisztségét mai napig betölti, közmegelégedésre. Lauri Stec, a polgármester hivatalaként is működő vegyesbolt tulajdonosa azt mondja: „Stubbs nem emeli az adókat. Nem avatkozik az üzletbe. Őszinte.” Az elöljáró macska figyel városára: a helyi pizzás szerint, bár Stubbs általában az étteremben lóg, gyakran vándorol Talkeetna utcáin. Mindenki tiszteli, a helyiek állítják, még a kutyák sem mernek vele packázni. Stubbs a Facebookon is sikeres, csaknem 29 ezer rajongója van. Polgármesterségének 15. évfordulóját pedig így ünnepelte:

Visszakanyarodva Balogh Józsefhez: esetleg a fülöpháziak is elgondolkodhatnának azon, hogy egy feltehetően asszonyverő földesúr helyett legközelebb a vak komondorra bízzák a település vezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik