Nagyvilág

A londoni magyarok már színházba is járhatnak

agatha-christie(650x433)(1).jpg (agatha christie, , egérfogó, )
agatha-christie(650x433)(1).jpg (agatha christie, , egérfogó, )

Vasárnap a kecskeméti színház magyarul adja elő a St. Martin's Theatre-ben az Egérfogót. Kint élő honfitársainknak már rendezvényszervező cége is van.

Kicsit zavarba ejtő a Balassi Intézet honlapja, amely szerint április 28-án, csütörtökön (április 28. ugyanis vasárnap) adja elő a West Enden a Kecskeméti Katona József Színház Agatha Christie krimijét. A St Martins Theatre honlapja szerencsére kisegít: a dátum helyes, az előadás, a színház neve rendben van: vasárnap tényleg mehetnek kint élő honfitársaink magyar színházba.

Agatha Christie 1947-ben az anyakirálynő felkérésére írta meg Az egérfogót (The Mousetrap), amit a The Ambassadors Theatre 1952. november 25-én mutatott be a West Enden. A darab 1974-től „átigazolt” a St Martin’s Színházba, ahol azóta is folyamatosan színen van, s ezzel a világ leghosszabb ideje futó darabjává vált. Ez idő alatt nem kevesebb, mint 382 színész és színésznő állt a színpadon, 116 mérföldnyi inget vasaltak ki, és 415 tonna jégkrémet adtak el. Mindössze egyvalami van, ami a legelső előadás óta állandó szereplője a darabnak: az óra a kandallópárkányon. A darab híres a csavaros végéről, ami miatt annak idején minden előadás végén megkérték a nézőket, hogy senkinek ne árulják el a befejezést.


Agatha Christie Egérfogójához a Kecskeméti Színház előadásában kattintson a képre!
Fotó: MTI / Ujvari Sándor

Az örökösök a 60 éves jubileum alkalmával minden olyan színházat meghívtak, amelyek az utóbbi időben megvették a jogokat. Lesznek társulatok Kínából, Svédországból, Németországból, Csehországból, amelyek egy-egy vasárnap mutatják be az ő Egérfogójukat. A kecskemétiek – akik a múlt évadban tűzték műsorra a darabot – most vasárnap léphetnek a történelmi színpadra. A társulat leginkább az angol fővárosban élő magyarokra számít nézőként, annál is inkább, mert fordítás sem lesz. A jegyek 20-40 fontba (7-14 ezer forintba) kerülnek.

Magyar színészek léptek már londoni színpadra. Nemrég Visky András Megöltem az anyámat című drámáját mutatták be az alternatív Rosemary Branch Színházban (Gleason Natália rendezésében, Csiki Orsolya és Nagy Antal előadásában), 2004-ben pedig Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című komédiáját játszották a New End Színházban, de ezeket angol nyelven adták elő.

Továbbá – lévén London már az ötödik vagy negyedik legnagyobb magyar város – önálló rendezvényszervező cége is van kint élő honfitársainknak, akik egyre több produkciót hívnak meg. A Stage in London szervezett már koncerteket, versszínházi estet, Beugrót, vendégül látták többek között Laár Andrást, Kálloy-Molnár Pétert, Kálid Artúrt, Gáspár Andrást, Nagy-Kálózy Esztert, Rudolf Pétert, Palya Beát és a Budapest Ragtime Bandet. A Londonban és Bristolban élő magyar gyerekeknek Mórocz Adri vitte el Marék Veronika verseinek megzenésített változatában Boribon dalait.

Egyre több magyar zenekar és előadó is fellép az angol főváros klubjaiban, koncerttermeiben a Quimbytől a Kiscsillagon át a Mystery Gangig és Demjén Ferencig.

Azaz lassan Londonban pezsgőbb a magyar nyelvű kulturális élet, mint egy-egy magyarországi nagyvárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik