Nagyvilág

Az RTL-nek nem tétel Orbán szeretete

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Dühíti az Európai Néppártot Viviane Reding magyar kormány elleni hadjárata – állítja az European Voice.

Az uniós ügyekkel foglalkozó hetilap úgy értékeli, a párt európai parlamenti frakciójának vezetője ellentámadásba lendült. Joseph Daul úgy véli, Reding stábja „titkos tájékoztatást” folytat az Orbán-kormány ellen. A frakcióvezetőt az a hír dühítette fel, amely – egy Redinghez közeli forrásra hivatkozva – azt állította, az Európai Néppárt a Fidesz kizárását fontolgatja, José Manuel Barroso bizottsági elnök pedig már eldöntötte, hogy a magyar alaptörvény módosítása “nem elfogadható”, és ebben Angela Merkel német kancellár támogatását is bírja. Mindez állítólag a néppárt vezetőségének a horvátországi Dubrovnikban tartott vacsoráján hangzott el.

Joseph Daul tagadta mindezt, szerinte Reding biztosnak és stábjának, ha valami mondanivalójuk van Magyarországról, akkor ezt írásban kellene közölniük. A frakcióvezető irodája mégis azonosította, hogy a vacsorán Reding stábjából csak maga a biztos és kabinetfőnöke, Martin Selmayr vett részt. Az European Voice megkérdezte Reding hivatalát, ők állnak-e a tájékoztatás hátterében, de ott nem akartak kommentárt fűzni a történtekhez. A hetilap szerint az incidens megerősítette némelyek aggodalmát, hogy Viviane Reding elferdíti vagy legalábbis nem megfelelően tükrözi a biztosi kollégiumon belül Magyarországról kialakult “véleményegyensúlyt”.

Az írás idézi Schöpflin György fideszes EP-képviselőt, aki szerint Reding célja az, hogy alapot teremtsen a bizottságnak egy olyan eszköz létrehozására, amellyel a brüsszeli testület “megfegyelmezheti” a tagállamokat, ehhez viszont Schöpflin szerint Redingnek el kellene szigetelnie a Fideszt az Európai Néppártban, ami a szélsőjobb malmára hajthatja a vizet. A hetilap arra is kitér, hogy Reding a francia jobboldalt is feldühítette, amikor 2010-ben kifogásolta, hogy a jobboldali Nicolas Sarkozy vezette Franciaország romákat toloncol haza, majd a szocialista Francois Hollande győzelmekor azt írta a twitteren, hogy Franciaországba végre visszatért az igazság.

Az European Voice által is említett Martin Selmayról a csütörtökön megjelent Heti Válasz is ír. A magyar hetilap szerint ugyanis az RTL Klubot is birtokló Bertelsmann sajtókonszern „veteránjai” alkotják a Fidesz-kritikus tábort az Európai Néppártban. A Heti Válasznak Wilfried Martens EPP-elnök azt mondta: minden hír a Fidesz lehetséges kizárásáról teljesen hamis. „A tagsággal kapcsolatos döntések a Néppárt és nem európai parlamenti frakciója hatáskörébe tartoznak. Ezért a képviselőcsoport tagjai nem is tárgyalhattak a Fidesz eltávolításáról.”

Az RTL Klub erre úgy reagált, hogy miként már több sajtóorgánum kérdésére korábban is közölte, a legutóbbi parlamenti választásokon két párt hirdetett, a FIDESZ és az MSZP. A Fidesz akkor 80,5 millió az MSZP 65,8 millió forintot költött. A csatorna felidézte, minden választás után nyilvánossá tette a pártok költéseit, és azok egyszer sem közelítették meg a cikkben szereplő milliárdos összeget.

“Így amennyiben az eddigi számokból, valamint a csatorna teljes hirdetési bevételéből indulunk ki, kijelenthető  az is, hogy a politikai hirdetési bevételek a teljes hirdetési bevétel 1 százalékát sem tennék ki, annak ellenére sem, hogy az elmúlt években a hirdetési bevételek jelentősen csökkentek” – tette hozzá az RTL Klub. “Senki nem gondolhatja komolyan azt, hogy ilyen minimális nagyságrendű – ráadásul egyébként is csak minden negyedik évben elmaradó bevétel – bármilyen hatást válthatna ki a nemzetközi politikában” – írták a csatornánál.

A miniszterelnök korábban a közrádióban maga is azt mondta, hogy azért támadják az unióban Magyarországot, hogy nyomás alatt tartsák, eltérítsék a kormányt irányvonalától. Orbán Viktor szerint a kabinet folyamatosan azt kéri, hogy „ha bajuk van, méltóztassanak megjelölni”, amit kifogásolnak, konkrétumról azonban sosem beszélnek, „amit mondanak, az inkább a vicces kategóriába tartozik”. A kormányfő immár sokadszor magyarázta mindezt azzal, hogy azért tartják nyomás alatt Magyarországot, mert „rálépett a nagy cégeik lábára”, most például a rezsicsökkentéssel, vagyis az egész ügy „egyszerű pénzharc”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik