Nagyvilág

Egy csepp EU: büntetés alkoholért, tengerbiztonságért

uniós zászló (uniós zászló, )
uniós zászló (uniós zászló, )

Új kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen.

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvénynek az alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt – közölte egy névtelenséget kérő uniós bizottsági forrás. Az Európai Bizottság úgy véli, ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvénynek az a kitétele, amely a különféle alkoholtermékeknél kétféle adómértékeket állapít meg.

A brüsszeli testület úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországra, amelyben a jogi helyzet tisztázását kéri a magyar hatóságoktól. A bizottság szerint az uniós jog csak egy adómérték megállapítását teszi lehetővé.

Tengerbiztonsági témában is eljárás jön

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy teljesítse a hajók fedélzetén elhelyezett tengerészeti felszerelésekre vonatkozó új szabványokból adódó kötelezettségeit. A tengerészeti felszerelésekről szóló irányelv célja, hogy a nemzetközi szabványokat egységesen alkalmazzák az EU-ban, megkönnyítsék e felszerelések belső piacon belüli szabad mozgását. „Az irányelv időben történő átültetésének elmaradása alááshatja az új biztonsági előírások egységes végrehajtását a belső piacon, amely hatással lehet a tengerbiztonságra” – tudatta Brüsszel.

A tagországoknak minden olyan előírást, amely uniós joganyaggá vált, át kell ültetniük saját nemzeti jogrendjükbe. Az Európai Bizottság a felszólítást az uniós kötelezettségszegési eljárás keretében adott, indoklással ellátott vélemény formájában fogalmazta meg. Amennyiben Magyarország nem tájékoztatja két hónapon belül Brüsszelt az uniós joggal való megfelelés érdekében meghozott intézkedésekről, az Európai Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik