Nagyvilág

Elfogták a pedofil pedagógust

Eric Justin Toth (Eric Justin Toth)
Eric Justin Toth (Eric Justin Toth)

Nicaraguában elfogták Eric Justin Toth gyerekpornográfiáért körözött, öt éve bujkáló amerikai általános iskolai tanárt.

Tothot szombat este vették őrizetbe Nicaraguában, de még nem adták ki az Egyesült Államoknak. A pedofíliával gyanúsított tanárt nem egészen egy évvel az után fogták el, hogy felkerült az FBI által legnagyobb intenzitással körözött személyek listájára. Az FBI-körözöttek 10-es toplistájára akkor került fel a 31 éves férfi, miután  Oszama bin Ladent likvidálták – közölte helyi idő szerint hétfőn internetes kiadásában a The Washington Post.

A volt iskolai tanár és tábori tanácsadó 2008 óta volt szökésben, azóta, hogy Maryland államban szövetségi vádat emeltek ellene, miután gyerekpornó-felvételeket találtak azon a kamerán, amit egy iskolában használt. Az FBI követte őt Illinoistól Indianán át egészen Arizonáig, ott azonban “kihűlt a nyoma”.

A Purdue és a Cornell Egyetemen tanult Tothot egyebek között azzal gyanúsítják, hogy 2007-ben félreérthetetlen fotókat készített egy kisfiúról az áldozat otthonában és kamerát helyezett el az anglikán Washingtoni Nemzeti Székesegyház elit Beauvoir iskolájának gyerekek számára fenntartott mellékhelyiségében.

Tothot főleg a fiúk érdekelték, akiknek otthoni felügyeletét nem egyszer elvállata. Az FBI szerint az elfogott tanár “olyan tanulmányi háttérrel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy olyan területen kerüljön alkalmazásba, ahol gyerekekkel kerülhet kapcsolatba”. A körözés kiemelte, hogy Toth szakértője a komputereknek és az internet, valamint a biztonság területén is “az átlagost meghaladó” ismeretekkel rendelkezik.

A Top 10-esek közös nevezője

A top 10-es bűnözőkben az a közös, hogy mindegyikük ellen szövetségi elfogató parancsot adtak ki, “a társadalmat fenyegető” veszélynek tekintik, és a nyomravezetőnek 100 ezer dollár jutalmat tűztek ki. Az ilyen elkövetőknél úgy ítélik meg, a nyilvánosság inkább eredményezheti a szökevény elfogását, mintsem annak a még mélyebben való elrejtőzködését. Toth tavalyi felvételét megelőzően a listát legutóbb 2009-ben frissítették.

Az FBI először 1950-ben állította össze a tíz leginkább keresett bűnöző listáját, miután egy újságíró a legkeményebb szökésben lévő “nehézfiú” neve és személyleírása iránt érdeklődött. A tízes lista az FBI szerint azóta figyelemre méltóan sikeres programnak bizonyult. Az arra felkerült 495 személy közül 466-ot fogtak el vagy találtak meg. 153 esetben bizonyítottan lakossági információ vezetett nyomra. A lista nem rangsorolja az elkövetett bűnök súlyosságát.

Az FBI a területi irodáitól gyűjti be a lajstromba vétellel kapcsolatos javaslatokat, majd elemzi a legfontosabb eseteket és a szolgálati utat bejárva, végső jóváhagyásra eljuttatja azt Robert Mueller igazgatóhoz.  A listán, amelyről Toth hétfőn lekerült, ott szerepel mások mellett Szemjon Mogiljevics, akit befektetők átveréséért és tőzsdecsalásért köröznek (“Szeva bácsi” hosszú évekig Magyarországion élt, megnősült és megkapta a magyar állampolgárságot).

A szökevényeket az elfogásukat és a halálukat (megölésüket) követően veszik le a listáról, vagy azért, mert már nem tekintik őket veszélyesnek a társadalomra nézve. Az újabb körözött személyek kiválasztásának folyamata hosszadalmas. Az FBI-nak 2012 áprilisáig 11 hónapjába tellett, amíg kiválasztotta, hogy kit tegyen bin Laden helyébe.

John D. Clark Magyarországra jött

Korábban az FBI kereste azt a pedofíliával gyanúsított tanárt is, akit 2010-ben Magyarországon fogtak el. John D. Clark angoltanárként dolgozott Budapesten. A XII. kerületi Diana Utcai Általános Iskola és Gimnázium diákjai találták meg a körözésről kiadott dokumentumokat az FBI honlapján. Ellene több országban is elfogatóparancsot adtak ki, kereste az Interpol is.

A férfi elfogása után menedékjogot kért, oltalmi kérelmet adott be Magyarországon. Indoklása szerint az amerikai fegyintézetekben embertelen bánásmódban, kínzásokban lenne része. A Fővárosi Bíróság elutasította oltalmi kérését.

Tavaly nyáron 104 pedofilt fogott el az FBI. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly nyáron 57 városra kiterjedő letartóztatás-sorozatában a városi, szövetségi állami és országos rendvédelmi szervek több mint 2500 tagja vett részt.

A kerítők keze közül kimentett gyerekek 13-17 évesek voltak. Közülük többen csonka családból valók, olyanok, akik önerőből, az utcán próbálták meg fenntartani magukat. A banda tagjai az egyik lányt már 11 évesen prostitúcióra kényszerítették.

Az FBI 2003-ban indította az Elveszett Ártatlanság Nemzeti Kezdeményezése akcióját. A programban együttműködő 47 munkacsoportnak eddig több mint 2200 kiskorút sikerült megmenteni, illetve több mint 1000 pedofilt letartóztatni. A pedofília ennek ellenére súlyos probléma az Egyesült Államokban, ahol az FBI becslése szerint évente legkevesebb 100 ezer gyereket vesznek rá prostitúcióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik