Nagyvilág

Itt a nagy testszag-teszt

szingli (szingli, )
szingli (szingli, )

Berlinben a biokémiai alapú társkereső módszerrel próbálkoznak.

Természetes illatanyag alapú villámrandit rendeztek Németországban, a berlini feromon party résztvevői mosatlan ruhák szaga alapján választhatták ki, kivel ismerkednek meg. A belépő egy három éjszakán át viselt trikó volt műanyagzacskóba csomagolva. A szervezők a zacskókat számokkal jelölték meg – a nők piros, a férfiak kék számot kaptak – , majd egy nagy halomba rakták mint a nyolcvanat. A résztvevők a csomagokból áradó illat alapján döntöttek arról, kivel ismerkednek meg. Vasárnapi lapbeszámolók szerint többekben felmerült a gyanú, hogy egyesek csaltak, parfümmel illatosított vagy frissen mosott ruhát adtak le használt helyett, ismeretségek azonban így is köttettek.

Az csak hosszabb távon dől el, hogy hány párkapcsolat alakul ki a test természetes illatanyaga alapján. A szervezők szerint az Egyesült Államokban bevált a módszer, a New Yorkban néhány éve megtartott első feromon party 12 párt hozott össze, közülük hárman még mindig együtt vannak. A feromon a test által kiválasztott kémiai vegyület, amelynek illata tudósok szerint fontos szerepet tölt be abban, hogy rokonszenv vagy ellenszenv alakul ki két ember között.


Fotó: Neményi Márton

Berlint egyébként “a szinglik fővárosának” is nevezik Németországban. Az egyszemélyes háztartások aránya 55 százalék a 3,5 millió lakosú városban, ahol nagyjából 770 ezer nő és 890 ezer férfi él egyedül. A Bild című lap néhány hete egy külön sorozatban mutatta be a berlini szinglik életét. Egy magyar bevándorló, a 28 éves Zsuzsanna szerint “a nagy választék miatt mindenki azt gondolja, hogy nem érdemes hosszú távú kapcsolatban gondolkodni, mert úgyis jön egy jobb partner”. Berlin ráadásul “karrierváros”, ahol a legtöbben a szakmai előrejutásba fektetik az energiát, nem pedig egy stabil párkapcsolat felépítésébe” – tette hozzá a Bild magyar riportalanya.

Magyarországon indult már társkereső a hithű katolikusoknak, ahol a hívek megoszthatják egymással a hitüket, értékeiket, és megtalálhatják maguknak a megfelelő társat és immár a kormány is beszállt a nagy társkereső programba. Május 26-án Táncválasztó, párválasztó címmel indít a kabinet társkereső programot, mivel az „egyetemista korú fiataloknak, elfoglaltságaik, a tanulás, a munka mellett gondot okoz a társkeresés”.

Néhány napja a KSH társadalomstatisztikai elnökhelyettese az MNO-nak azt mondta: a népesedési gondokra nincs gyors ellenszer. Németh Zsolt az interjúban emlékeztetett rá: tíz év alatt drámaian, csaknem harmadával nőtt az egyszemélyes háztartásokban élők száma, a népszámlálás adatai szerint 1,317 millió ember él egyedül – minden harmadik háztartásban egy személy él. A statisztikákban évről évre negatív rekordokat döntünk a házasságkötések számában.

A kutatások és a legfrissebb népszámlálási adatok is azt mutatják, hogy arányaiban a családban élő nők szülik a legtöbb gyermeket. A házasságkötések visszaesése, a válások változatlanul magas száma erodálja a család szerepét és erősíti annak a negatív spirálnak a hatását, amely a csökkenő gyermekszámban, a fogyó és öregedő társadalomban mutatkozik meg. . „Vörösen villog a vészjelző” – mondta az MNO-nak Németh Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik