Nagyvilág

Rengeteg halott, több ezer sérült a szecsuani földrengésben

Foldrenges-Kinaban(210x140)(1).jpg (kína, földrengés, )
Foldrenges-Kinaban(210x140)(1).jpg (kína, földrengés, )

Legalább 113 halottja és több mint 3000 sérültje van annak a 7-es erősségű földrengésnek, amely helyi idő szerint szombat reggel 8 órakor történt a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban - jelentette a kínai központi televízió..

A rengés középpontja a másfél millió lakosú Lusan megye Jaan városa közelében volt, a földfelszín alatt csupán 13 kilométerrel, ami növelte a rengés pusztító hatását. Kora délutánig 264 utórengést regisztráltak. A földmozgást a Szecsuanhoz közeli négy másik tartományban is érezni lehetett. A helyi lakosok szerint mintegy 20 másodpercen át mozgott a föld.

.


Túlélők gyülekeznek Csungking egyik terén
Fotó: AFP / STR

A jelekből ítélve a helyzet súlyos, amit az is jelez, hogy a tartományi földrengéstani intézet honlapján a halálos áldozatok számát korábban több százra tették. A televízió képsorain romba dőlt és megrongálódott házak tömege látható, törmelékhegyek. Eddig több mint 30 embert emeltek ki a romok alól. Sokan várnak elsősegélyre, többeket kórházba szállítottak.

A hatóságok több ezer rendőrt és katonát, továbbá tűzoltókat, egészségügyiseket küldtek a térségbe, hogy segítsék a katasztrófamentők munkáját. Nyolc minisztérium közös munkacsoportja ugyancsak a helyszínre utazott. Egy katonákat a helyszínre szállító jármű a folyóba csúszott, egy katona bizonyosan életét vesztette.

A szakemberek a másodlagos károk megelőzésére hívják fel a figyelmet, rengeteg épület van labilis állapotban, tartani lehet földcsuszamlásoktól, sziklaomlásoktól, folyópartok beszakadásától.

A kínai kormányfő, Li Ko-csiang szintén Jaanba indult, s azt hangsúlyozta, hogy az első 24 óra rendkívül fontos az emberéletek megmentése szempontjából, ezért minden erőfeszítést ennek kell alárendelni.

Jaan lakossága 1 millió 530 ezer fő, környékén óriáspandák laknak. Körülbelül 140 kilométerre található a tartományi székhelytől, Csengtutól. Csengtu repülőterét átmenetileg lezárták, a vonatok indulását és fogadását felfüggesztették.

A huszadik század kezdete óta összesen 12, a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annál erősebb földmozgás történt a térségben. Köztük a pusztító erejű, 8-as erősségű 2008. évi vencsuani, amelynek 87 ezer halálos áldozata volt.
Szombaton, helyi idő szerint a déli órákban Tajvan szigetéről 5,1-es erősségű földmozgást jelentettek. Indonéziából két, egy 6,4-es és egy 5,9-es erősségű földrengésről érkezett hír. Sérültekről nem számoltak be a híradások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik