Nagyvilág

Meghalt Horthy Istvánné

mecsesek(1)(960x640)(1).jpg (mécses, gyász, )
mecsesek(1)(960x640)(1).jpg (mécses, gyász, )

Életét a „megingathatatlan emberiesség" és a jótékonyság vezérelte.

95 éves korában angliai otthonában hunyt el özvegy Horthy Istvánné – írja az aspektus.eu. Két éve, május 21-én a főváros I. kerületének napján díszpolgárrá avatták Horthy Istvánnét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát. Az özvegy ott volt a budavári rendezvényen.

Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere, a párt országgyűlési képviselője akkor azt mondta: a Horthy Istvánnénak adományozott díszpolgári cím nemcsak egy elismerés, hanem 20 évvel a rendszerváltozás után a történelem „visszaszerzése” is, mert – mint fogalmazott – még mindig erős a történelemhamisítás, amelynek alapján „kollaboránsnak, antiszemitának tartanak embereket”.

Az asszony 1940-ben ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Horthy István 1942. augusztus 19-én repülőszerencsétlenségben vesztette életét. Horthy Istvánné önkéntes ápolóként mentette a sebesülteket a II. világháborúban, majd az emigrációban a Horthy család támaszaként dolgozott, és egész életét a „megingathatatlan emberiesség” és a jótékonyság vezérelte.

Korábban a Magyar Hírlap arról írt, hogy a „kis kormányzóné” amellett, hogy műtéteknél segédkezett a budai várban lévő, sokáig titkosnak számító, de ma már szabadon látogatható Sziklakórházban, intenzíven részt vett a kormányzó munkájában, ami különösen 1944-ben jelentett igazi segítséget. Horthy Miklós a „kiugrási irodát” Ilona asszony tevékenységére támaszkodva szervezte meg.

Portugáliai emigrációjuk idején Horthy Ilona – ott ebben a formában használta a nevét – ismét férjhez ment. Guy Bowden angol ezredessel nemcsak Skóciában és Angliában, hanem Irakban és új férje testvérénél, Kenyában is járt. Ezért Ilona asszony olykor a Bowden nevet is használta. A lap szerint Ilona asszony azt állította, bizonyítékai vannak arra, hogy a németeknek szerepük volt férje halálában, ő ugyanis senki előtt sem titkolta angolbarát beállítottságát.

1918-ban született ifj. gróf Edelsheim-Gyulai Lipót és verőczei gróf Pejacsevich Gabriella harmadik lányaként. Gyermekkorát családja felvidéki birtokán töltötte. Emlékiratai Becsület és kötelesség címen jelentek meg.

Kenderesen, ahova lapunk az újraéledő kultusz miatt ment, természetesen elfogultak Horthyval szemben, hősi halált halt fiával még inkább. A Horthy-kastélyban szakképző iskola kollégiuma működik. Szorgalmi időszakban hétköznapon mezőgazdászokat, vendéglátósokat képeznek, most éppen 141 fiatalt, hétvégén, szünetben lagzikat, konferenciákat tartanak. „Az embert nézzük Horthyban, kevésbé a politikust, és erre hívjuk fel a gyerekek figyelmét is” – mondta egy nevelő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik