Nagyvilág

Merénylet Irakban: sok halott, rengeteg sebesült

irak (irak)
irak (irak)

A legfrissebb adatok szerint legalább 22 ember meghalt, több mint százhatvanan megsebesültek Irakban hétfőn, a tartományi választások előtt néhány nappal az ország több pontján elkövetett merényletekben - közölték a biztonsági szervek és kórházi illetékesek.

A legtöbb halálos áldozat Bagdadban volt, ahol több merényletben kilencen – más források szerint tizenhárman – haltak meg, a sebesültek száma meghaladja az 50-et. Az iraki főváros nemzetközi repülőterénél gépkocsiba rejtett pokolgép, majd aknagránát robbant.

Kettős merényletet követtek el a dél-iraki Nászirijában, itt legalább tizennégyen megsebesültek. A kurdisztáni Kirkukban három pokolgép robbant, többek között egy síita mecsetnél és a telekkönyvi hivatalnál, legalább egy ember meghalt, 14 megsebesült. Merényletet követtek el a Bagdadtól északra fekvő Szamarrában, Bábilban, a fővárostól délre fekvő Hillában, valamint a nyugati-iraki Fallúdzsában is. Bagdadtól 150 kilométerre északra öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi ellenőrzőpontnál, itt 13 rendőr sebesült meg.

A támadások elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta, de az al-Kaida terroristahálózat helyi szárnyaként emlegetett Iraki Iszlám Állam és más szunnita iszlamista csoportok a síita Núri al-Máliki kormányának megdöntésére törekszenek.

Irakban vasárnap az ország 18 tartományából 12-ben tartanak választásokat, az első voksolást az amerikai hadsereg 2011-ben történt kivonása óta. A választás fontos próbája lesz annak, hogy a biztonsági erők képesek-e garantálni a szavazók épségét.

Tíz évvel az amerikai invázió után az al-Kaida ismét teret nyer Irakban, elsősorban a Szíriával határos nyugati országrészben. Az Iraki Iszlám Állam a múlt héten bejelentette, hogy egyesült a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló dzsihádista an-Nuszra Fronttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik