Nagyvilág

Marad a „chávizmus”, dühöng az ellenzék

Nicolás Maduro (Nicolás Maduro)
Nicolás Maduro (Nicolás Maduro)

A venezuelai ellenzék nem ismeri el, hogy Nicolás Maduro, a néhai elnök, Hugo Chávez kijelölt utódja nyerte az elnökválasztást.

A hivatalos eredmény szerint a korábbi szakszervezeti vezető kapta a szavazatok 50,66 százalékát. Fiatal ellenfele, Henrique Capriles, Miranda állam kormányzója 49,07 százalékot szerzett. Ez a vártnál jóval szorosabb eredmény.

A részvételi arány 79 százalékos volt, vagyis mintegy 14,7 millióan szavaztak. Maduro 235 ezer vokssal szerzett többet ellenfelénél, így marad a „chávizmus”. miként Maduro közölte: Venezuelában folytatódik a “bolivari forradalom” és a szocializmus építése.

Az ellenzék közös jelöltje nem ismerte el az eredményt, annak „átfogó felülvizsgálatát”, a szavazatok újraszámlálását követelte. Szerinte sok volt a szabálytalanság, ami a végeredményt is befolyásolhatta. „Nem ismerjük el az eredményt, amíg minden venezuelai szavazatát egyesével újra nem számolják” – mondta Henrique Capriles.

Nicolás Maduro közölte, eleget tesznek az ellenzék követelésének. “Nem félünk, beszéljenek az urnák, mondják el az igazságot” – jelentette ki az ügyvezető államfő ünneplő hívei előtt Caracasban, a Miraflores elnöki palotában. Maduro nyugalomra intett, miközben több helyen az ellenzék hívei tiltakozásul az utcára vonultak, és kanalakkal és fedőkkel csörömpölve adtak hangot nemtetszésüknek.

Az eredmény jól tükrözi, mennyire megosztott a venezuelai társadalom. Az új elnök mandátuma 2019-ig szól. Fél éven belül azért kellett ismét elnökválasztást tartani Venezuelában, mert március 5-én rákban elhunyt Hugo Chávez, aki 14 éven át irányította a kőolajban gazdag országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik