Nagyvilág

Itt a világ leghalálosabb statisztikája

kivégzás - akasztás (kivégzés, akasztás)
kivégzás - akasztás (kivégzés, akasztás)

Tavaly csökkent a halálbüntetést kirovó országok és a halálos ítéletek száma, a végrehajtott halálos ítéleteké azonban nőtt – áll az Amnesty International (AI) éves világjelentésben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete régóta küzd a halálbüntetés teljes eltörléséért. Idei, 68 oldalas összefoglalója szerint 2012-ben már csak 21 országban hajtottak végre halálos ítéleteket. Bírósági ítéletek alapján tavaly 682 embert végeztek ki a 2011-ben feljegyzett 680 után. 2012-ben 1722 embert ítéltek halálra az egy évvel korábbi 1923 után, és 63-ról 58-ra csökkent azoknak az országoknak a száma, amelyekben a bíróságok új halálos ítéleteket hoztak.

A dokumentált kivégzések háromnegyedét három országban, Iránban, Irakban és Szaúd-Arábiában hajtották végre. Az Egyesült Államok továbbra is az amerikai földrész egyetlen országa, ahol még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, tavaly viszont már csak kilenc szövetségi állam élt ezzel a büntetési formával az egy évvel korábbi 11 helyett. Connecticut lett a 17. olyan szövetségi állam, amelyben hivatalosan el is törölték a halálbüntetést.


Fotó: AFP / Marco Longari

Az ENSZ 193 tagállama közül tavaly 174-ben nem hajtottak végre halálos ítéleteket, de a világ nyolc vezető ipari hatalma (G8) közül kettő, az Egyesült Államok és Japán változatlanul alkalmazta még a halálbüntetést. Az AI visszalépésként értékelte, hogy Japán, India és Pakisztán hosszú szünet után ismét halálos ítéleteket hajtott végre tavaly.

Kína kimaradt

Az AI által dokumentált adatok nem tartalmazzák a Kínában kivégzettek számát, ami „több ezer” lehetett. A szervezet felidézte, hogy már 2009-ben beszüntette a becslések közlését a Kínában végrehajtott halálos ítéletek számáról, mivel a kínai hatóságok ezt az adatot továbbra is államtitokként kezelik. Az emberi jogi szervezet egyben ismét felszólította a kínai hatóságokat a meghozott és végrehajtott halálos ítéletek számának feltárására, annak érdekében, hogy igazolni lehessen azt a hivatalos kínai állítást, amely szerint 2007 óta jelentősen csökkent a halálra ítéltek és kivégzettek száma. A jelentés szerint mindazonáltal biztos, hogy Kínában tavaly is több embert végeztek ki, mint a világ többi országában együttvéve.

A kivégzettek számát tekintve a második helyen Irán állt, ahol az Amnesty International adatai szerint 2012-ben legalább 314 halálos ítéletet hajtottak végre. A legtöbb kivégzést végrehajtó öt ország mezőnyében ezután Irak (legalább 129), Szaúd-Arábia (legalább 79) és az Egyesült Államok (43) következik.

A jelentés szerint Európában csak Fehéroroszország alkalmazta tavaly is a halálbüntetést; a szervezet úgy tuja, hogy ebben az országban legalább három elítéltet végeztek ki 2012-ben. A fehérorosz gyakorlat, hogy a halálraítélteket alig néhány órával, vagy akár néhány perccel azután kivégzik, hogy közölték velük fellebbezésük elutasítását. Az elítélteket rendszerint letérdepeltetik és tarkón lövik, előzetesen azonban sem őket, sem hozzátartozóikat nem értesítik a halálos ítélet közelgő végrehajtásáról – írta az Amnesty International.

Texasi kivégzés

Méreginjekcióval kivégeztek egy emberölésért és nemi erőszakért elítélt fekete férfit Texasban. Rickey Lynn Lewist azért ítélték halálra 1994-ben, mert négy évvel korábban Smith megyében – Dallastól 140 kilométerre keletre – két társával betört egy középkorú házaspár házába, a férfit lelőtték, és Lewis megerőszakolta az asszonyt. Az 50 éves halálraítélt az utolsó szó jogán is tagadta a gyilkosság elkövetését. Azt mondta, a 45 éves George Newmant két tettestársa lőtte le, akikkel a rablótámadást végrehajtották, de nem árulta el a kilétüket. A nemi erőszak bűntettét elismerte.

A törvényszéki orvos 14 perccel a méreginjekció beadása után megállapította a halál beálltát. Idén ez volt a második kivégzés Texasban. Az amerikai államok közül itt hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik