Nagyvilág

Lerombolták a berlini fal egyik leghíresebb részét

berlini fal (ferlini fal)
berlini fal (ferlini fal)

Váratlanul újabb részt távolítottak el szerdán a német fővárost a hidegháború idején kettéosztó határépítmény leghosszabb megmaradt szakaszából.

Az East Side Gallery elnevezésű, 1300 méteres falszakaszból egy négy méter hosszúságú darabot bontottak el szerdára virradóra a Spree folyó és a fal közötti területen – az egykori úgynevezett halálsávban –, egy luxuslakásokat építő ingatlanfejlesztő cég megbízásából. A szabadtéri galériaként működő több tíz méter hosszú szakaszt egy újonnan épülő társasház miatt bontották le.

A munkálatoknak már március elején is nekikezdtek, akkor több száz fős tömeg akadályozta meg őket ebben. Most szinte titokban és az éj leple alatt láttak neki, a német főváros rendőri vezetése pedig egy csaknem 250 fős egységet vezényelt a helyszínre, mert arra lehetett számítani, hogy a berliniek tömegtüntetéssel tiltakoznak a falmaradvány bontása ellen. Az akció után hatméteres rés tátong az East Side Galleryn.

Az ingatlanfejlesztő indoklása szerint a berlini fal leghosszabb megmaradt részének egységét csak ideiglenesen bontják meg, a művelet pedig elkerülhetetlen, mert máshogy nem lehet biztonságosan megközelíteni a területet, amelyen egy 63 méter magas toronyházat terveznek felépíteni.

Az egykori Nyugat-Berlin és Kelet-Berlin – az NDK fővárosa – közötti határt kijelölő építmény 1961 és 1989 között osztotta meg a várost. Lebontását évtizedekig követelték, és a rendszerváltás idején csaknem teljesen el is tüntették.

A megmaradt falrészek időközben a berliniek büszkeségévé és a turistákat milliós nagyságrendben vonzó látványossággá váltak. A csaknem négy méter magas betonfalat díszítő graffitiket, festményeket több mint száz művész készítette.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik