Nagyvilág

Elmarad az államcsőd

ciprusi tüntetés (ciprus, bankbetét, tüntetés, )
ciprusi tüntetés (ciprus, bankbetét, tüntetés, )

Ciprus megállapodott az EU-val és az IMF-fel.

A ciprusi kormány megállapodott az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, hogy 20 százalékos adót vetnek ki a Bank of Cyprusban lévő, 100 ezer euró feletti betétekre, és 4 százalékot a többi pénzintézet hasonló nagyságú betéteire – közölte szombat este egy kormányzati forrás.

Az egyszerinek szánt adót azért vetik ki, hogy hatályba léphessen a földközi-tengeri szigetországnak szánt euróövezeti mentőcsomag. Ehhez 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie Ciprusnak. Korábban 15-25 százalékos illetékről terjedtek el hírek a pénzügyi körökben.

A pénzügyminiszter, Mihalisz Szarrisz maga is azt mondta, az ország legnagyobb hitelintézetében, a Bank of Cyprusban elhelyezett 100 ezer euró feletti betétekre 25 százalékig terjedő egyszeri illeték kiszabását tervezik. Ez jóval magasabb a korábbi javaslatnál, amelyben minden, 100 ezer euró feletti nagybetét 15,6 százalékos egyszeri megadóztatásáról volt szó.

 

A CNA hivatalos ciprusi hírügynökség korábban azt jelentette, hogy Nikosz Anasztasziadisz elnök szombaton Brüsszelbe utazik, hogy az EU vezetőivel újabb tárgyalásokat folytasson a mentőcsomagról, még az euróövezet pénzügyminiszterei által Ciprus miatt vasárnapra meghirdetett rendkívüli találkozó előtt.

A “trojka” nyomására ugyanakkor a nicosiai hatóságoknak a jelek szerint módosítaniuk kellett terveiket. Brüsszelben azt közölték, még Anasztasziadisz és az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozója előtt jóvá kell hagynia a ciprusi kormánynak a betétek egyszeri megadóztatásának tervét.

Ez a magyaroknak is fájni fog

Bár Ciprus uniós csatlakozása után megszüntette az offshore státuszt, az ország ettől még megmaradt adóparadicsomnak. Az alacsony elvonások miatt sok magyar tartja megtakarításai egy részét nicosiai bankokban. A magyarok közvetlen ciprusi tőkebefektetéseinek értéke 2011 végén elérte a 280 milliárd forintot, ez több mint kétszerese például ugyanezen oroszországi mutatónak.

A magyarok adóoptimalizálásról szóló ciprusi ténykedését jól illusztrálja, hogy a KSH adatai szerint 2011-ben a szigetországba irányuló export csupán 13 milliárd, az onnan importált áruk és szolgáltatások értéke pedig 15 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik